Στο εξωφρενικό ποσοστό της τάξης του +872% ανήλθε η αύξηση που έλαβε στον μισθό του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas Airways όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει διάφορα μακροπρόθεσμα κίνητρα επί χρόνια πριν την συνταξιοδοτική έξοδό του. Ωστόσο μείωσε και προχώρησε σε παρακράτηση των μεγάλων μπόνους εν μέσω επιζήμιων αγωγών.

Ο Άλαν Τζόις, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις αρχές του μήνα μετά από μήνυση που κατέθεσε η ρυθμιστική αρχή της χώρας κατά της Qantas με την κατηγορία ότι πούλησε εισιτήρια που αντιστοιχούσαν σε χιλιάδες ήδη ακυρωμένες πτήσεις, εισέπραξε 21,4 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για το οικονομικό έτος 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας, που δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού ήταν κίνητρα που βασίζονταν σε μετοχές που ο Τζόις είχε τη δυνατότητα να εξαργυρώσει. Η συνολική αμοιβή του για το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

Η Qantas μείωσε ένα πρόσθετο βραχυπρόθεσμο μπόνους για τον Τζόις κατά το ένα πέμπτο των διαθέσιμων 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και το απέκλεισε εν αναμονή της έκβασης δύο αγωγών που μπορεί να οδηγήσουν σε βαριά πρόστιμα και περαιτέρω αναταραχή στη φήμη της εταιρείας, πρόσθεσε η έκθεση.

«Αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο του πελάτη και της επωνυμίας των σωρευτικών γεγονότων, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εφαρμόσει τη διακριτική του ευχέρεια για να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα» για τον Τζόις και άλλα στελέχη, δήλωσε ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Γκόιντερ στην έκθεση.

Η εταιρεία μπόρεσε να ανακαλέσει 8,4 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από τα μπόνους που βασίζονται σε μετοχές που συνέλεξε ο Τζόις, αλλά δεν του επιτρέπεται ακόμη να πουλήσει, πρόσθεσε η έκθεση. Θα μπορούσε επίσης να «ανακτήσει» τα μπόνους μη επενδεδυμένων μετοχών του Τζόις, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το τελικό πακέτο αποδοχών του Τζόις περιλαμβάνει τα 15 χρόνια διοίκησης της εταιρείας, η οποία κυριαρχεί στα αεροπορικά ταξίδια της Αυστραλίας.

Κέρδη ρεκόρ

Η Qantas πραγματοποίησε ετήσια κέρδη ρεκόρ για το έτος έως τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο έγινε αποδέκτης οργισμένων αντιδράσεων από επιβατικό κοινό για πλήθος ακυρωμένων πτήσεων και την ανησυχία των εργαζομένων για την απόλυση 1.700 υπαλλήλων εδάφους κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των συνόρων που σχετίζονταν με την COVID-19.

Η αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει μήνυση της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών με την κατηγορία της παραβίασης της νομοθεσίας για τους καταναλωτές πουλώντας εισιτήρια για 8.000 πτήσεις που είχαν ήδη ακυρωθεί στα μέσα του 2022, αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε παράνομες τις απολύσεις του 2020 αυτόν τον μήνα. Η Qantas θα κληθεί σύντομα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο προκειμένου να της ανακοινωθεί ποια ποσά θα πρέπει να καταβάλει για ποινές και αποζημιώσεις στους πληγέντες εργαζόμενους.

«Ο Άλαν… αναγνώρισε ανοιχτά ότι υπήρχαν στοιχεία της επανεκκίνησης του COVID που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί καλύτερα και ανέλαβε δράση για να αρχίσει να το αλλάζει», έγραψε ο Γκόιντερ στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή