Τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, μεταφέρουν ευαίσθητο ηλεκτρικό εξοπλισμό σε στέγες για να τον προστατεύσουν από πλημμύρες, ενισχύοντας τους διαδρόμους προσγείωσης για να χειριστούν τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς η κλιματική αλλαγή περιπλέκει τις λειτουργίες, σημειώνει το Bloomberg.
Στη Νέα Υόρκη, η ανάπλαση 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διεθνούς αεροδρομίου John F. Kennedy περιλαμβάνει προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και παράκτιες πλημμύρες. Στην Αλάσκα, το λιώσιμο του μόνιμου παγετού αναγκάζει την οχύρωση των διαδρόμων προσγείωσης, ενώ στην Ευρώπη, οι εργολάβοι μελετούν οικοδομικά υλικά που επιτρέπουν στους διαδρόμους να αντέχουν σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Γερμανία: Προβλήματα στα αεροδρόμια – Πού οφείλονται
Η κλιματική αλλαγή
Ενώ η αεροπορική βιομηχανία έχει υποσχεθεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, οι σκληρότερες καιρικές συνθήκες αναγκάζουν ήδη την επανεξέταση των ζωτικών υποδομών σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από μόνη της σημαίνει ότι τα αεροδρόμια μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσουν 57 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα κινδύνου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια έκθεση Διαχείρισης Κινδύνων Κλίματος που δημοσιεύθηκε το 2021 από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή Tyndall στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία ασκούν πίεση στα συστήματα ψύξης στα αεροδρόμια – τα οποία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την άνεση των επιβατών αλλά και για τη διασφάλιση της μη υπερθέρμανσης των κρίσιμων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Οι ξαφνικές βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, έκαναν τα αεροπλάνα στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Γερμανίας, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, να φαίνονται σαν να ήταν σταθμευμένα σε λίμνη.
Οι διάδρομοι προσγείωσης περιέχουν διαφορετικά μείγματα ασφάλτου ανάλογα με το κλίμα μιας περιοχής. Μια επιφάνεια στο Ντουμπάι, για παράδειγμα, αποτελείται από διαφορετική σύνθεση για να αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης προβαίνει σε αλλαγές στα παράκτια αεροδρόμιά της, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικών υποσταθμών από το επίπεδο του εδάφους στις στέγες των κτιρίων. Για την προστασία του αεροδρομίου JFK, η αρχή σχεδιάζει επίσης να ανυψώσει ή να μετεγκαταστήσει κτίρια σε λιγότερο επιρρεπείς σε πλημμύρες τμήματα και να εγκαταστήσει συσκευές ελέγχου πλημμύρας.
Ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε «υψηλό συναγερμό» σχετικά με τις απειλές της κλιματικής αλλαγής και πήρε μαθήματα από τον τυφώνα Sandy το 2012, ο οποίος κατέστρεψε ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο LaGuardia, πλημμυρίζοντας το αεροδρόμιο.
«Έχουμε σχεδιάσει τον τερματικό σταθμό έτσι ώστε οι υποδομές ζωτικής σημασίας να προστατεύονται σε περίπτωση πλημμύρας λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας ή καταιγίδων και προσθέσαμε φράγματα ως πρόσθετη προφύλαξη», δήλωσε η Χελένα Ουίλιαμς, Διευθύνουσα Σύμβουλος της JFK Millennium Partners, η οποία ηγείται μιας ανακατασκευής 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Terminal 6 στο αεροδρόμιο.
Στην ψυχρή Αλάσκα, τα αεροδρόμια και άλλες ζωτικής σημασίας υποδομές είναι χτισμένα σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος πάγο, ένα συνεχώς παγωμένο στρώμα πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της Γης. Αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας, ορισμένα στρώματα μόνιμου παγετού έχουν αποψυχθεί, καταστρέφοντας τους διαδρόμους προσγείωσης.
Το Υπουργείο Μεταφορών της Αλάσκας βοηθά αεροδρόμια όπως το Noatak και το Deering, δύο κόμβους στα βορειοδυτικά, που είναι δημοφιλείς στις πτήσεις τσάρτερ, να εγκαταστήσουν μόνωση στο έδαφος για θερμική προστασία από το μόνιμο πάγο, καθώς και να ισοπεδώσουν τις πλαγιές των αναχωμάτων για να σταθεροποιήσουν τους διαδρόμους.
Στην Ευρώπη, το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ έχει ήδη ανυψώσει τους διαδρόμους του στο κέντρο και τους έχει δώσει κλίση προς τα πλάγια για να διασφαλίσει ότι το νερό αποστραγγίζεται σωστά καθώς εντείνονται οι βροχοπτώσεις.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες
Στη Γαλλία, η λειψυδρία και οι υψηλές θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές έχουν οδηγήσει σε περιορισμένη χρήση νερού. Το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη νότια Γαλλία μείωσε τον περασμένο χρόνο την ποσότητα νερού που χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν ακόμη και τους νόμους της φυσικής που στηρίζουν την ίδια την πτήση. Ο ζεστός καιρός σημαίνει ότι ο αέρας είναι λιγότερο πυκνός, δημιουργώντας μειωμένη άνωση για τα φτερά και μικρότερη ισχύ για τους κινητήρες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερους διαδρόμους, επειδή τα αεροπλάνα χρειάζονται μεγαλύτερες τροχοδρομήσεις απογείωσης ή αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις θέσεις στα αεροσκάφη για να μειώσουν το βάρος τους, στερώντας τους έσοδα.
Ο κλάδος των αερομεταφορών χρειάζεται επειγόντως να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της ανάκαμψης των ταξιδιών μετά την πανδημία και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με έκθεση του Eurocontrol τον Μάρτιο. Ο Ευρωπαίος συντονιστής εναέριου χώρου προέτρεψε τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο ανθεκτικές τώρα για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν ζημιές σε υποδομές και λειτουργίες στο μέλλον.
Οι διάδρομοι μπορούν να διαστέλλονται και να ραγίζουν όταν εκτίθενται σε τεράστιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας που γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, ιδιαίτερα όταν αρχικά είχαν σχεδιαστεί να αντέχουν πολύ στενότερα εύρη θερμοκρασίας.
Αναβάθμιση αεροδρομίων
Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμαφανίζονται συχνότερα, περισσότερα αεροδρόμια είναι πιθανό να επιλέξουν μείγματα υλικών που μπορούν να αντέξουν τόσο ζεστές όσο και παγετώδεις συνθήκες που είναι πιο δαπανηρές, σύμφωνα με τον Άλεξ Ουόλτον, ανώτερο πολιτικό μηχανικό στον κατασκευαστικό γίγαντα Arup Group Ltd.
Μερικά από τα εκατοντάδες αεροδρόμια με τα οποία συνεργάζεται η Arup σχεδιάζουν να αναπτύξουν εκ νέου το σύστημα αεροδρομίων τους ή να επιλέξουν νέα υλικά για συστήματα ψύξης και εξαερισμού στα τερματικά. Μετά από μια επιβράδυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότερα αεροδρόμια δίνουν πλέον προτεραιότητα στον επανασχεδιασμό, είπε ο Ουόλτον στο Bloomberg.
Το κόστος των αναβαθμίσεων που σχετίζονται με το κλίμα εξαρτώνται από την τοποθεσία και τα ζητήματα που σχετίζονται με κάθε αεροδρόμιο. Οι καθημερινές επιθεωρήσεις και η συντήρηση των διαδρόμων ανέρχονται σε τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως και θα μπορούσαν να αυξηθούν με την κλιματική αλλαγή. Μια μεγάλη επισκευή σε ένα διάδρομο μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και να προκαλέσει μεγάλες διακοπές κυκλοφορίας, ενώ μια συνολική ανακαίνιση μπορεί να κοστίσει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο (Copernicus), αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Μια «συννεφιασμένη» εξήγηση για τους καύσωνες
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2023 αποτέλεσαν γρίφο για τους επιστήμονες, που τώρα φαίνεται να βρήκαν τη λύση του στην απουσία χαμηλών νεφώσεων στην ατμόσφαιρα
Το αστρονομικό κόστος των ξηρασιών – Κίνδυνος ερημοποίησης της Ελλάδας
H έλλειψη νερού και η συρρίκνωση καλλιεργούμενων εκτάσεων κοστίζει ήδη 300 δισ. δολάρια τον χρόνο
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα