Τη διαδικασία εισόδου της στο χρηματιστήριο επιταχύνει η CVC Capital Partners θέλοντας να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα επί της παρούσης για νέες προσφορές μετοχών. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει το Metropolitan, τον όμιλο Υγεία, τη Vivartia ενώ κατέχει και ποσοστό μετοχών στη ΔΕΗ μεταξύ άλλων.

CVC: Το νοικοκύρεμα της Δέλτα, τα νέα σχέδια και στο βάθος εξαγορές

Προσφάτως η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων ενημέρωσε συμβούλους για το πιθανό χρονοδιάγραμμα και έκτοτε έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της διαδικασίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία κλείνει προς το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ για την Αρχική Δημόσια Προσφορά της.

Η είσοδος της CVC στο χρηματιστήριο αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες σε αξία στην Ευρώπη για private equity εταιρείες και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κίνητρο και γι άλλες εταιρείες του όμορου χώρου των ιδιωτικών κεφαλαίων για να προβούν σε παρόμοιες κινήσεις. Η αποτίμησή της το 2021 εκτιμήθηκε στα 15 δισ. δολάρια όταν η Blue Owl Capital πούλησε ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών που είχε στην κατοχή της.

Μπορεί μεν η CVC να έχει ορίσει τον Νοέμβριο ως χρονικό ορίζοντα  για την εισαγωγή της στις χρηματιστηριακές αγορές, ωστόσο σύμφωνα με τις πηγές η τελική απόφαση θα παρθεί βάσει των συνθηκών στην αγορά.

Κεφάλαια 26 δισ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία είχε αντλήσει το ποσό των 26 δισ. ευρώ, ένας γύρος χρηματοδότησης που συνιστά ρεκόρ για private equity εταιρεία. Η CVC είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, με ένα χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίο ξεπερνάει τα 140 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πεδίο των επενδύσεών της σε έναν από τους πιο αποδοτικούς κλάδους αυτόν των υποδομών, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της DIF Capital Partners εταιρεία που ειδικεύεται σε έργα υποδομών και έχει υπό τη διαχείρισή της έργα συνολικής αξίας 16 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της για διαφοροποίηση των επενδύσεών της. Το 2021 εξαγόρασε τη Glendower Capital, προκειμένου να εισέλθει στη δευτερογενή αγορά των επενδυτικών τοποθετήσεων (secondaries, υπάρχουσε επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων).

Οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει εκ νέου να ανεβάζουν ταχύτητα ανά τον κόσμο, μετά από την επιβράδυνση που καταγράφηκε στη διάρκεια του 2023. Η πρόσφατη ΙΡΟ της Arm της θυγατρικής κατασκευάστριας ημιαγωγών του ομίλου SoftBank, από την οποία άντλησε το ποσό των 5 δισ. δολαρίων, έχει συμβάλει ούτως ώστε το επενδυτικό κλίμα να αλλάξει προς το καλύτερο. Στη Γερμανία η εταιρεία παροχής οχημάτων DKV Mobility και αλυσίδα λιανικής πώλησης αρωμάτων Douglas, είναι μεταξύ των υποψηφίων για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο.

Οι κινήσεις αυτές (αν γίνουν), έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι θεσμικοί επενδυτές στρέφουν τις επενδύσεις τους στις μεγάλες private equity εταιρείες, των οποίων οι τοποθετήσεις έχουν έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή