Το ενδεχόμενο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά την ερχόμενη Πέμπτη που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, φαντάζει πολύ πιθανό. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων πιθανόν να πρόκειται για την τελευταία τέτοιου είδους κίνηση στον μεγαλύτερο κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 100 ετών.

Απίστευτο κι όμως … βρετανικό – Από την σύσφιγξη στην χαλάρωση η ΒΟΕ

Όλοι εκτός από έναν από τους 65 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τις τελευταίες ημέρες εκτίμησαν ότι η BoE θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 5,5% την Πέμπτη από 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Από την άλλη, οι χρηματαγορές δείχνουν λιγότερο σίγουρες από τους οικονομολόγους -με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα επιτόκια την Παρασκευή να δείχνουν 25% πιθανότητα για παύση- αλλά σχεδόν άπαντες συγκλίνουν στην άποψη ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021 φθάνει στο κλείσιμό του.

Ο τέταρτος μεγαλύτερος κύκλος σύσφιγξης

Εάν το βασικό επιτόκιο φθάσει στο 5,5% – από το 0,1% που βρισκόταν πριν η ΒοΕ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια- αυτός ο κύκλος θα είναι τέταρτος στη λίστα με τους μεγαλύτερους κύκλους σύσφιξης της Βρετανίας από τον περασμένο αιώνα, μετά από αυτούς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές και στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η ύφεση συνόδευσε όλες τις προηγούμενες μεγάλου εύρους αυξήσεις των επιτοκίων -και η πιθανότητα ύφεσης απασχολεί όλο και περισσότερο την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), καθώς οι 14 αυξήσεις των επιτοκίων που έχει ήδη πραγματοποιήσει δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στην πραγματική οικονομία.

Έρχεται το κλείσιμο του κύκλου

Πολλά από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας συντείνουν με το σχόλιο του διοικητή Άντριου Μπέιλι αυτόν τον μήνα ότι η BoE ήταν «πολύ πιο κοντά» στο να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης.

Η οικονομική παραγωγή τον Ιούλιο επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και αν για την επιβράδυνση αυτή συνέδραμαν έκτακτοι παράγοντες όπως οι απεργίες και το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις της BoE για το τρίτο τρίμηνο συνολικά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικαλέστηκε τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές για την απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια και υπέδειξε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της τέτοια κίνηση στον τρέχοντα κύκλο.

Όμως με τον πληθωρισμό στη Βρετανία να εξακολουθεί να τρέχει υψηλότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη οικονομία, ο υπολογισμός για τους αξιωματούχους της BoE είναι αναμφισβήτητα πιο περίπλοκος -με τα στοιχεία για την αύξηση των μισθών στη Βρετανία να εξακολουθούν να υποδεικνύουν πληθωριστικούς κινδύνους.

«Ενώ αναμένουμε ότι η πλειονότητα της επιτροπής θα τα ταχθεί υπέρ μιας αύξησης 25 μονάδων βάσης, η αβέβαιη, λεπτότατα ισορροπημένη φύση του σημείου καμπής του κύκλου σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν διαφωνούντες και στις δύο πλευρές, σημειώνει ο Τζακ Μίνινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κλειδί» τα νεοεισερχόμενα στοιχεία

Τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν μέχρι την ανακοίνωση της Πέμπτης, σαφώς και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συζήτηση, όπως φερειπείν τα στοιχεία της ερχόμενης Τετάρτης για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, μια πορεία που είναι πιθανό να έχει αναστρέψει την πτωτική της τάση εξαιτίας την ανόδου της τιμής της βενζίνης.

Οι επενδυτές για άλλη μια φορά θα είναι επιφυλακτικοί καθώς υπό τον Μπέιλι η ΒοΕ αντιδρά έντονα όταν η ανάγνωση των τιμών καταναλωτή είναι υψηλότερη των προβλέψεων. Μια προσέγγιση που ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι περιορίζει την ικανότητά της να στέλνει ένα συνεπές μήνυμα και να ελέγχει τα επιτόκια της αγοράς.

Όπως πάντα, η καθοδήγηση που θα παρέχει το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με το τι θα επακολουθήσει, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά.

Ο Μπέντζαμιν Ναμπάρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφερόμενος στην ομιλία της Κάθριν Μαν την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας αντιτάχθηκε της παύσης των επιτοκίων, τη χαρακτήρισε ως μία πρώιμη ένδειξη.

«Η ρητή αντίδραση της Mann κατά της παύσης και η συνδεδεμένη επίπληξη των αποφάσεων της πλειοψηφίας της επιτροπής, είναι πιστεύουμε σημάδι μιας εσωτερικής συζήτησης που κινείται εναντίον της. Επομένως, η παύση αποτελεί μέρος της συζήτησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή