Επτά χρόνια πριν μπει στο κλαμπ των αιωνόβιων εταιρειών, η Γιώτης εξακολουθεί να επιχειρεί ως «έφηβη», ανοίγοντας διαρκώς νέους δρόμους στη διατροφή, παρά την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.

Βεβαίως οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας αποτυπώθηκαν και το 2022 στην καθαρή κερδοφορία του ομίλου, αν και σε εταιρικό επίπεδο η κατάσταση ήταν πιο διαχειρίσιμη.

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Πώς αντιδρούν οι βιομήχανοι τροφίμων και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Πάντως και κατά την περσινή χρονιά ο όμιλος Γιώτης, με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό Γιάννη Γιώτη, ως εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς ιδιοκτητών, συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του έργου, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ, κάτι που συνεχίζεται και εφέτος με εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό στις εταιρείες Γιώτης και Στάμου. Η τελευταία από τον Φεβρουάριο του 2022 ανήκει 100% στον όμιλο, καθώς αποκτήθηκε το υπολειπόμενο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος η ενδυνάμωση των εξαγωγών

«Κυριότεροι στόχοι της διοίκησης για το 2023 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοποίησής τους μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων», αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022.

Παράλληλα, βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Σήμερα, η Γιώτης εξάγει σε περισσότερες από 25 χώρες, έχοντας ως κυριότερες αγορές τα Βαλκάνια, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρουσία έχει και στην κινεζική αγορά. Εξαγωγές κάνει και στην αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλός στράφηκε στις εξαγωγές από τα πρώτα του βήματα, τη μακρινή δεκαετία του ‘30. Έτσι, πέντε χρόνια μετά την παραγωγή των Άνθος Ορύζης και Άνθος Αραβοσίτου, το 1935, το προϊόντα αυτά εξήχθησαν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών.

Ενίσχυση τζίρου, πιέσεις στα κέρδη

Κατά την οικονομική χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 110,59 εκατ. ευρώ έναντι 103,97 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 6,36%.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 43,30 εκατ. ευρώ από 43,46 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν για τη χρήση 2022 σε ποσό 5,10 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 6,78 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα αποτελέσματα περιόδου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,801 εκατ. ευρώ από 5,288 εκατ. ευρώ το 2021. Σε επίπεδο εταιρείας, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,62 εκατ. ευρώ από 6,01 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο μέσος ετήσιος δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε ποσό 38,722 εκατ. ευρώ και το μέσο επιτόκιο δανεισμού ανήλθε σε 2,41%.

Οι εμπορικές απαιτήσεις της εταιρείας ύψους 23,628 εκατ. ευρώ όσο και του ομίλου, ύψους  26,255 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε μέσο χρόνο είσπραξης 90 ημερών περίπου.

Στον όμιλο ενσωματώνονται τα μεγέθη των δύο θυγατρικών, της βουλγαρικής εταιρείας Royal ΤΜ, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 και της ελληνικής, ιδιαιτέρως γνωστής από τα παραδοσιακά γαλακτοπωλεία της, της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου, την οποία απέκτησε η Γιώτης επίσης το 2018.

Επενδύσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία Γιώτης πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 3.477.827 ευρώ σε πάγιες εγκαταστάσεις με έμφαση στην περαιτέρω επέκταση του εργοστασίου στο Αγρίνιο αλλά και στην αγορά νέων μηχανημάτων παραγωγής. Παράλληλα, εντός του 2022 είχαν δοθεί προκαταβολές για αγορά – κατασκευή παγίων συνολικού ύψους 164.578 ευρώ.

Παράλληλα, η Στάμου Μ.Α.Β.Ε.Ε. προέβη σε επενδύσεις ενσώματων και ασώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων συνολικού ποσού 711.908 ευρώ κυρίως, λόγω των εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου στην έδρα της εταιρείας και της κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών υπό κατασκευή καθώς και των επενδύσεων σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Επίσης έχουν δοθεί προκαταβολές σε προμηθευτές για αγορές – κατασκευές παγίων στη χρήση 2022 ποσού 175.333 ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου, κατά τη χρήση 2022, πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου:

Α) της θυγατρικής εταιρείας ROYAL TM LTD με έδρα την Βουλγαρία την οποία κάλυψε στο σύνολό της η θυγατρική της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. εταιρεία JOTIS INTERNATIONAL INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο ποσού 500.000 ευρώ και

Β) της θυγατρικής εταιρείας ΣΤΑΜΟΥ Μ.Α.Β.Ε.Ε. με έδρα την Ελλάδα την οποία κάλυψε στο σύνολό της η θυγατρική της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. εταιρεία JOTIS INTERNATIONAL INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο ποσού 2.950.000 ευρώ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας JOTIS INTERNATIONAL INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο την οποία κάλυψε στο σύνολό της η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. ποσού 5.900.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις