Να πείσει για τις δυνάμεις της αντίδρασης προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να ανέβει το πρώτο σκαλοπάτι των 1.205 μονάδων και να μαζέψει τις απώλειες της εβδομάδας, προκειμένου να μπει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,02% στις 1.212,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.956,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,89% στις 933,30 μονάδες.

Δύσκολος ο Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας πολύ δύσκολος μήνας για την αγορά, η οποία από τα τέλη του Ιουλίου έδειχνε σημάδια κόπωσης στην ανοδική της πορεία. Βέβαια, όσο οι απώλειες μένουν κάτω από το άτυπο ορόσημο του 10% συντηρούνται κάποιες προσδοκίες για τη συνέχεια, όμως τεχνικά η εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή και θα πρέπει τόσο σε κλείσιμο εβδομάδας όσο και στον μήνα σε λίγες ημέρες να ανακτηθεί τουλάχιστον το επίπεδο των 1.236-38 μονάδων.

Ωστόσο, η αγορά δεν στερείται νέων και το βραχυπρόθεσμο trading δείχνει να κυριαρχεί κατά κόρον. Οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, μετά τις ισχυρές αναταράξεις σε Αλουμυλ και Epsilonet, ενώ το placement της Eurobank για το 1,4% των μετοχών της θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον κλάδο, με τις αποεπενδύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα απασχολήσει για αρκετούς μήνες την αγορά.

Πάντως πέραν του αρνητισμού λόγω της τρέχουσας διόρθωσης, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η αγορά χρειαζόταν μια στάση στην πολύμηνη άνοδο και ίσως και κάποιες διορθώσεις υπερβολών που έγιναν. Άλλωστε τα περί προεξόφλησης της επενδυτικής βαθμίδας ελάχιστη βάση αποκτούν όταν οι ροές κεφαλαίων είναι μια διαδικασία που κρατά αρκετό χρόνο, με τις εισροές σαφώς να ξεπερνούν σταδιακά εκείνες των εκροών. Αποκτούν μόνο βάση για τους βραχυπρόθεσμους, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις εκροές για καλύτερες τιμές στα trades τους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το έκτακτο μέρισμα των 1,47 ευρώ της Jumbo την οδηγούν στο +5,28%, με τις Aegean, Eurobank και Λάμδα να την ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Autohellas, Quest, Τιτάν και ΔΕΗ.

Νωχελικά ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Cenergy, Motor Oil και ΕΛληνικά Πετρέλαια, με τον Σαράντη και την Coca Cola να δυσκολεύονται να βρουν πρόσημο. ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή κινούνται με μικρές απώλειες, με τη Βιοχάλκο να χάνει 1,41%. Με τζίρο που ήδη ξεπερνά τα 100 χιλ. ευρώ, η Epsilonet υποχωρεί κατά 2,56%, αν και νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο -7,88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες