Υπό πίεση εξακολουθούν να είναι και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά από μια σειρά αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,22% στις 7.661 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,52% στις 15.490 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,93% στις 7.147 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Νευρικότητα έφερε η Bank of Japan

Μετά τον καταιγισμό αποφάσεων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους. Κατά τους αναλυτές της Citigroup, οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μετοχές ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. «Πιστεύουμε ότι οι κλάδοι αξίας έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της ανάκαμψης στην Κίνα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να εξετάσουν την Αξία Ποιότητας. Για εκείνους τους επενδυτές που αποστρέφονται λιγότερο τον κίνδυνο, πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τίτλους Risky Value», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 4,2% το πρώτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5%, από 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Την ίδια ώρα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από τα καταστήματα τροφίμων, όπου οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ η ανάπτυξη αντισταθμίστηκε κάπως από τις μειώσεις κατά 1,3% στο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων και 1,2% στις πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές