Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στη σκιά της απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ τα μηνύματα από τα επιμέρους στοιχεία των οικονομιών θόλωσαν περαιτέρω το τοπίο.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια στο -0,1% και περιόρισε το στόχο για το εύρος της απόδοσης του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου πέριξ του μηδενός. Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda υποστήριξε ότι απαιτείται μια εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική έως ότου η Ιαπωνία δει έναν σταθερό πληθωρισμό στο 2%.

Οι δείκτες

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,52% για να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδό του αυτόν τον μήνα, στις 32.402,41 μονάδες, ενώ ο Topix έχασε 0,3% στις 2.376,27 μονάδες, σημειώνοντας τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,05%, αντιστρέφοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, και έκλεισε στις 7.068,8 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,27% για να κλείσει στις 2.508,13 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε πτώση 0,39% και τερμάτισε στις 857,35 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 31 Μαΐου.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,34%, αντιστρέφοντας επίσης τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκαν, με τον CSI 300 να σημειώνει άνοδο 1,51%.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκτακτες εκτιμήσεις της τράπεζας au Jibun. Ο δείκτης flash composite PMI για την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 51,8, μειωμένος από το 52,6 τον Αύγουστο.

Ο μεταποιητικός PMI παρουσίασε ταχύτερη συρρίκνωση, στο 48,6 έναντι 48,9 τον Αύγουστο, ενώ ο PMI υπηρεσιών έφτασε στο 53,3 τον Σεπτέμβριο, ήπια πτώση από το 54,3 τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ο συνολικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας έφτασε στο 3,2% τον Αύγουστο, ελαφρώς πιο χαμηλά από το 3,3% τον Ιούλιο, ενώ ήταν ο 17ος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1%, αμετάβλητος από τον Ιούλιο και ελαφρώς υψηλότερος από το 3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τέλος, ο πληθωρισμός του Χονγκ Κονγκ διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Αύγουστο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς χαμηλότερος από το 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό πληθωρισμού του Χονγκ Κονγκ είναι σημαντικά υψηλότερο από το 0,1% της ηπειρωτικής χώρας που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές