Συνεχίζει να συρρικώνεται η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σημάδι πως η οικονομία συρρικνώθηκε το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με τον δείκτη που βασίζεται σε έρευνες διευθυντών αγορών της S&P Global.

Ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για την Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 47,1 τον Σεπτέμβριο από το χαμηλό 33 μηνών του Αυγούστου (46,7). Ωστόσο παραμένει κάτω από το επίπεδο 50 που υποδηλώνει συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια πιθανότατα έχουν κορυφωθεί

«Αναμένουμε ότι η ζώνη του ευρώ θα εισέλθει σε συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο» εξηγεί στο Bloomberg, o επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Κίρους ντε λα Ρουμπία. «Η πρόβλεψή μας (nowcast), η οποία ενσωματώνει τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο».

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Παρά το γεγονός ότι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απέφυγε την ύφεση, η οικονομία της ευρωζώνης καλείται να διαχειριστεί τις υψηλές τιμές ενέργειας την αύξηση του κόστους δανεισμού και την φθίνοσυα ζήτηση σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα. Ωστόσο στις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οικονομία της ζώνης του ευρώ θεωρείται ότι βρίσκεται σε στασιμότητα  και δεν συρρικνώενται, ενώ οι οικονομολόγοι της προβλέπουν ανάπτυξη 0,1%.

Οι δείκτες PMI για τον Σεπτέμβριο έδειξαν αρνητικές ενδείξεις τόσο για τη μεταποίηση – η οποία βρίσκεται κάτω από το 50 εδώ και 15 μήνες – όσο και για τις υπηρεσίες, οι οποίες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμισαν την αδυναμία της εργοστασιακής παραγωγής.

Σύμφωνα με την S&P Global, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς της ύφεσης. Ενώ η ύφεση υποχώρησε στη Γερμανία, βαθαίνει στη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η δυναμική και στις δύο χώρες θα παρέμενε σε γενικές γραμμές σταθερή.

«Η απροσδόκητη βελτίωση στην έρευνα PMI είναι μικρή και η δραστηριότητα παραμένει αδύναμη» υποστηρίζει ο Ντέηβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων και ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης παραμένει αυξημένος».

Το ευρώ υποχώρησε αρχικά έως και 0,4% στα 1,0615 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, προτού περιορίσει μεγάλο μέρος της πτώσης αυτής. Το νόμισμα οδεύει προς τη 10η εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια. Τα γερμανικά ομόλογα προσκολλήθηκαν στην άνοδό τους, αφήνοντας το κόστος δανεισμού του 10ετούς κρατικού δανεισμού δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,72%, κοντά σε υψηλό 12 ετών που άγγιξε την Πέμπτη. Η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,24%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση