Νέο πρόστιμο ύψους 376,36 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Intel, την Παρασκευή, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά μικροτσίπ για υπολογιστές που είναι γνωστοί και ως CPU. Η Intel συμμετείχε σε μια σειρά μονοπωλιακών πρακτικών με στόχο τον αποκλεισμό ανταγωνιστών από τη σχετική αγορά κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ημιαγωγοί: Γιατί η Intel θεωρεί το γυαλί ζωτικό υλικό στην εξέλιξη των μικροτσίπ

Η απόφαση για νέο πρόστιμο

Το 2009, η Επιτροπή επέβαλε στην Intel πρόστιμο 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ αφού διαπίστωσε ότι η εταιρεία τεχνολογίας έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για επεξεργαστές x86. Η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε στα ευρήματα ότι η Intel είχε εμπλακεί σε δύο συγκεκριμένες μορφές παράνομων πρακτικών: (i) παρέχοντας εν όλω ή εν μέρει κρυφές εκπτώσεις σε κατασκευαστές υπολογιστών υπό τον όρο ότι αγόραζαν όλες, ή σχεδόν όλες, τις CPU από την Intel και (ii) πληρώνοντας κατασκευαστές υπολογιστών για να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν την κυκλοφορία συγκεκριμένων προϊόντων που περιέχουν επεξεργαστές CPU ανταγωνιστών και να περιορίσουν τα κανάλια πωλήσεων που είναι διαθέσιμα σε αυτά τα προϊόντα.

Το 2022, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει την απόφαση της Επιτροπής του 2009, ιδίως το πόρισμα της Επιτροπής σχετικά με την πρακτική εκπτώσεων υπό όρους της Intel. Ταυτόχρονα, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της Intel για περιορισμό των καναλιών πωλήσεων για τους ανταγωνιστές της ισοδυναμούσαν με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε επίσης το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Intel στο σύνολό του αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να καθορίσει το ύψος του προστίμου που αφορούσε μόνο την πιο πάνω παράβασή της.

Μετά από αυτή την απόφαση, η Επιτροπή εκδίδει σήμερα μια νέα απόφαση που επιβάλλει πρόστιμο στην Intel μόνο για τoυς περιορισμούς πρόσβασης σε κανάλια πωλήσεων των ανταγωνιστών της. Αυτοί οι περιορισμοί έλαβαν χώρα μεταξύ Νοεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2006 και αφορούσαν πληρωμές από την Intel σε τρεις κατασκευαστές υπολογιστών (δηλαδή HP, Acer και Lenovo) για να σταματήσει ή να καθυστερήσει την κυκλοφορία συγκεκριμένων προϊόντων που περιείχαν επεξεργαστές x86 ανταγωνιστών και να περιορίσει τα κανάλια πωλήσεων που ήταν διαθέσιμα σε αυτά τα προϊόντα.

Παραβίαση άρθρου 102 στη Συνθήκης της ΕΕ

Οι περιορισμοί αυτοί συνιστούν σοβαρή παραβίαση του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει εκ νέου πρόστιμο ύψους περίπου 376,36 εκατομμυρίων ευρώ στην Intel. Το χαμηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε με τη σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει το στενότερο εύρος της παράβασης σε σύγκριση με την απόφαση της Επιτροπής του 2009.

Η απόφαση αυτή δεν θίγει την εκκρεμή προσφυγή της Επιτροπής κατά της ακύρωσης από το Γενικό Δικαστήριο του πορίσματος του 2009 περί παραβίασης όσον αφορά τις εκπτώσεις υπό όρους της Intel.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές