Περιθώριο μερικών μηνών έχει η διαθεσιμότητα των στρατηγικών αποθεμάτων της Αιγύπτου στα φυτικά έλαια, με τη χώρα να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας, έχει επάρκεια στα στρατηγικά αποθέματα των φυτικών ελαίων για την εγχώρια κατανάλωση για 5,7 μήνες.

Πώς τα ουκρανικά σιτηρά «άναψαν το φιτίλι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σιτηρά

Νωρίτερα, το καλοκαίρι, είχε τονιστεί πως η επάρκεια στα στασιτηρά ήταν για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.  Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως και οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό για τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων που έχει προκαλέσει η αδυναμία εξαγωγής σιτηρών κυρίως από την Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου αγόρασε περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρωσικού σίτου μέσω ιδιωτικής συμφωνίας, ανέφεραν τέσσερις traders στο πρακτορείο Reuters, καταφέρνοντας να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από εκείνους που προσφέρονται στις πιο παραδοσιακές προσφορές.

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος πέρυσι άρχισε να στρέφεται προς τις άμεσες αγορές αντί για διαγωνισμούς, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατάραξε το πρόγραμμα αγορών της. Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος σε βάση κόστους και ναύλου (C&F), δήλωσαν οι traders.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή