Με μικρές διακυμάνσεις και αρκετή νευρικότητα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να πλοηγηθούν σε ένα περιβάλλον με υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα, αλλά και με στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει αξιοσημείωτες αντοχές.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 34.007 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,40% στις 4.337 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 13.271 μονάδες.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδική πορεία των αποδόσεων

Μικρές διακυμάνσεις για αρκετούς τίτλους σήμερα, με την 3M να κλείνει με τις χειρότερες επιδόσεις στον Dow, σημειώνοντας πτώση άνω του 2%. Εν τω μεταξύ, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη πτώση στον S&P 500, διολισθαίνοντας κατά 0,9% και 0,7% αντίστοιχα. Από την άλλη, η Amazon κέρδισε πάνω από 1% αφού ο γίγαντας του online λιανεμπορίου δήλωσε ότι θα επενδύσει έως και 4 δισ. δολάρια στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic.

Πώς επέδρασε η στάση της Fed

Πάντως, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν προσαρμοστεί καθοδικά αυτόν τον μήνα καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα στο 4,54%. Η αγορά προσπάθησε να προσαρμοστεί στο περιθώριο επίσης ενός ράλι του αργού πετρελαίου και ισχυροποίησης του δολαρίου.

Ο S&P 500 υποχωρεί 4,2% τον Σεπτέμβριο, οδεύοντας για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσης και τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο. Ο Nasdaq χάνει 5,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αναπτυξιακές μετοχές οδήγησαν το sell-off. Ο blue-chip δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2,2% αυτό το μήνα.

«Για άλλη μια φορά, η κίνηση των επιτοκίων αποδείχθηκε υπερβολικά γρήγορη για να την αντιμετωπίσουν οι αγορές μετοχών», σχολίασε ο Adam Turnquist, επικεφαλής αναλυτής στην LPL Financial. «Η πρόσφατη έκρηξη εγείρει το ερώτημα για το πόσο υψηλά θα πάνε οι αποδόσεις – ένα σημαντικό ερώτημα που θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει το κλίμα κινδύνου».

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά την πρόοδο σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων του προϋπολογισμού στην Ουάσιγκτον. Οι νομοθέτες το Σαββατοκύριακο έδειξαν ελάχιστα σημάδια διάθεσης για μια συμφωνία που θα κρατούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ με ρευστότητα για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός shutdown.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street