Σε αρνητικά εδάφη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αρχική αντίδραση έως το +1,85% να πέφτει στο κενό, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες επέδρασαν σε ένα εύθραυστο, ούτως ή άλλως, κλίμα μιας αγοράς που παραμένει σε διορθωτική πορεία.

Wall Street: Πιέσεις αβεβαιότητας

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,16% στις 1.215,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.215,80 μονάδων (-0,16%) και 1.240,26 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 2.975,18 μονάδες, ενώ στο -0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.951,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 958,38 μονάδες.

Εύθραυστο το κλίμα

Με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς, του benchmark της Ευρώπης, να φτάνει σε υψηλά 12ετίας, ήτοι στο 2,80%, προκαλώντας την επιδείνωση σε όλους τίτλους σταθερού εισοδήματος, το ΧΑ δεν μπορούσε να στηριχθεί στο σενάριο μηδενικού διεθνούς κινδύνου προκειμένου να ενισχύσει την αντίδρασή του. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμοι πήραν γρήγορα τα ηνία της συνεδρίασης, κατοχυρώνοντας μέρος των κερδών τους, τα οποία από την Παρασκευή ήταν ικανοποιητικά. Άλλωστε, από το χαμηλό του δείκτη στις 1.182 μονάδες την Παρασκευή, έως τις 1.240 μονάδες σήμερα η απόσταση ήταν μεγάλη και αρκούντως ελκυστική για να βγουν και πάλι οι πωλητές.

Η σημερινή εικόνα, της αναδίπλωσης της αγοράς από το πρωινό +1,85% είναι ένα δείγμα που ενδεχομένως να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, η αγορά θα συνεχίσει τη μείωση του ρίσκου, αλλά χωρίς να είναι διατεθειμένη να χάσει κι άλλο από το ήδη χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου. Στο μήνα ο γενικός δείκτης χάνει πάνω από 7%, ενώ στο τρίμηνο οι απώλειες ξεπερνούν το 4,5%.

Έτσι, η ψυχολογία της αγοράς δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, παρά την καλή εικόνα των αποτελεσμάτων, αλλά και των επιδόσεων της οικονομίας. Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο παρόλη την δύσκολη περίοδο υψηλών επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμα μία καλή χρονιά. Όλα αυτά συντηρούν την αισιοδοξία ότι η αγορά απλά βιώνει μία ανάπαυλα πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Άλλωστε οι αποτιμήσεις παραμένουν φθηνές.

Στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες σαφώς είναι η διάθεση του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναφέρουν ότι θα γίνει στην τιμή των 1,80 ευρώ. Επίσης, στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Και όπως σχολιάζει ο κ. Ζαχαράκης, δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή τράπεζας στο χρηματιστήριο παρά μόνο διασώσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με απώλειες 3,64%, με τους ΟΤΕ, Σαράντη και Μυτιληναίο να την ακολουθούν με βουτιά που ξεπέρασε το 2%. Οι απώλειες σε Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Quest και ΕΥΔΑΠ ήταν μεγαλύτερες του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Aegean και Jumbo.

Η Πειραιώς έσωσε κάπως τα προσχήματα, κλείνοντας στο +2,38%, με τις ΟΠΑΠ. Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική και Autohellas να κλείνουν με κέρδη λίγο πάνω από το 1%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη υψηλότερα. Θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Τιτάν και Motor Oil.

Στα μικρότερα, η EpsilonNet παραμένει στο επίκεντρο με τζίρο πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε στο -7,87%, από το ενδοσυνεδριακό -21,69%. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και έγινε γνωστή η λογιστική προσαρμογή λόγω stock option η μετοχή έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, προκαλώντας αρκετούς τριγμούς σε όλο τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών