Η Ιταλία ενέκρινε τη Δευτέρα μέτρα ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ένα έγγραφο που είδε το Reuters.

Μαζί Γαλλία και Ιταλία στο μεταναστευτικό;

Μεταξύ άλλων μέτρων, η κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή πωλήσεων 5% για την προμήθεια φυσικού αερίου το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, με κόστος 629 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να βοηθηθούν οι φτωχοί να πληρώσουν τα καύσιμα, όπως προκύπτει από το σχέδιο διατάγματος που ενέκρινε η κυβέρνηση.

Κόντρα στις πιέσεις της ΕΚΤ

Η κατανομή περισσότερων δαπανών από την Ιταλία για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος έρχεται σε αντίθεση με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των επεκτατικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν μετά την πανδημία του COVID το 2020, καθώς η τράπεζα αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό.

Το ενεργειακό κόστος άρχισε να αυξάνεται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που ώθησε την ιταλική κυβέρνηση να ενισχύσει και να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες ορισμένα από τα μέτρα ενίσχυσης που είχαν χρηματοδοτηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, όπως μετρώνται με βάση το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο, εκτοξεύθηκαν σε περίπου 42,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τη Δευτέρα, από 30,6 ευρώ στις 25 Ιουλίου, αν και βρίσκονται πολύ κάτω από το επίπεδο ρεκόρ των 340 ευρώ/MWh που έφτασαν τον Αύγουστο του 2022.

Τα άλλα μέτρα

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα βοηθούν επίσης τους μικρούς καταστηματάρχες που δεν έχουν εκδώσει σωστά τιμολόγια και αποδείξεις να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Το πρόγραμμα συνάδει με μια πιο επιεική προσέγγιση όσον αφορά τη φορολογική συμμόρφωση που έχει υιοθετήσει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Οκτώβριο εισήγαγε μια σειρά από φορολογικές αμνηστίες.

Η Μελόνι ετοιμάζεται να αυξήσει τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού για φέτος και το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα μειώνει τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή