Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν άλμα τη Δευτέρα – με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 – καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να προσαρμόζονται στη νέα στάση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου όσον αφορά τα επιτόκια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανοδική πορεία των αποδόσεων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε τελευταία κατά 7 μονάδες βάσης (bps) στο 2,801%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 στο 2,809%. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι τιμές πέφτουν και το αντίστροφο.

Τα επιτόκια

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλό ρεκόρ του 4% στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% έως 5,5% την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας που διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25%.

Το κυρίαρχο μήνυμα των φορέων χάραξης πολιτικής ήταν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο 2%, με ενδείξεις ότι θα παραμείνει σε αυτό το σημείο.

«Οι αγορές έχουν προσαρμοστεί στο αφήγημα της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων στον τραπεζικό όμιλο SEB.

«Πλησιάζουμε τα επίπεδα [επιτοκίων] που είχαμε ως στόχους για το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι, νομίζω ότι [η αύξηση των επιτοκίων] μπορεί να συνεχιστεί λίγο, αλλά θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης έχει μείνει πίσω μας».

Οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια ωθούν τις αποδόσεις προς τα πάνω και συμπαρασύρουν τις τιμές, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για τις επενδύσεις τους.

Καλύτερη η επιχειρηματική διάθεση στη Γερμανία

Στη μόνη αξιοσημείωτη ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ, σήμερα, οι διαθέσεις των Γερμανών επιχειρηματιών ήταν ελαφρώς ισχυρότερες του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο, αν και υποχώρησε οριακά σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν λιγότερο έντονα, με την απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας να διαμορφώνεται τελευταία κατά 2 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,264%, μετά από άνοδο 4 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στην ευρωζώνη αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. Θα έχουν προηγηθεί ανακοινώσεις από μεμονωμένα κράτη μέλη.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Τη Δευτέρα, οι αγορές παραγώγων έδιναν μόλις 20% πιθανότητα για νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε τελευταία κατά 8 μ.β. στο 4,665%, μετά από άνοδο 4 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στενά παρακολουθούμενη διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ιταλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 185 μ.β., περίπου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau τη Δευτέρα άφησε να διαφανεί ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να ανέβουν πολύ περισσότερο και ότι η ΕΚΤ θα εστιάσει τώρα στη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα, έως ότου νικηθεί ο πληθωρισμός.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ αναμένεται επίσης να μιλήσουν τη Δευτέρα, καθώς και ο Νιλ Κασκάρι της αμερικανικής Fed.

«Οι αγορές πιθανότατα παρακολουθούν για επιβεβαίωση ότι τα επιτόκια και στις δύο οικονομίες ήταν είτε στην κορυφή είτε πολύ κοντά στην κορυφή”, δήλωσε ο Nikesh Sawjani, οικονομολόγος της βρετανικής Lloyds.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές