Γκρίνια

Σας είχα ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες και για την ακρίβεια στις 19 Σεπτεμβρίου για την γκρίνια που έχουν προκαλέσει στην παρέα… των Big4, του τομέα των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων οι business της PwC.

Ο πρωταθλητισμός της PwC και οι γκρίνιες για τα δημόσια έργα

Τι δουλειές πιο συγκεκριμένα της θυγατρικής της πολυεθνικής στην Ελλάδα «PwC Greece» με το δημόσιο τομέα.

Εκατομμύρια ευρώ

Οι αναθέσεις από το δημόσιο τομέα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και η προαναφερόμενη εταιρεία σαρώνει… σχεδόν τα πάντα.

Κι επειδή δεν θέλω να σας αφήνω με απορίες θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα τέτοιας ανάθεσης έργου παροχής υπηρεσίας συμβούλου.

Θολό και ασαφές αντικείμενο

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση ένα έργο που ανατέθηκε από την προηγούμενη ηγεσία στην κοινοπραξία των εταιρειών «PwC – DBC Diadikasia – CHOOSE A.E.».

Το αντικείμενο, όπως μου σχολιάζει πηγή μου, είναι «θολό και ασαφές».

Τεχνική βοήθεια…

Πιο συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου του 2023, στην προαναφερόμενη κοινοπραξία κατακυρώθηκε κατόπιν διαγωνισμού το έργο ύψους άνω των 27 εκ. ευρώ για την «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Βοήθειας στο πλαίσιο των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ 2021- 2027) (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ 2021-2027), Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΑΕ 2021-2027) και Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ 2021-2027)». Για την ανάθεση του έργου προηγήθηκε  ανοικτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ

…με επαύξηση ποσού

Στην εν λόγω «συμφωνία πλαίσιο», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μορφή έργου, λίγους μήνες μετά, και για την ακρίβεια στις 28 Μαρτίου 2023 αποφασίστηκε η επαύξηση της αξίας της κατά περίπου 12,5 εκ. ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Κι εδώ, ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης είναι θολός και ασαφές…

Αφορά στην ένταξη στη «συμφωνία πλαίσιο»  «της ολοκλήρωσης των ενταγμένων έργων στα Εθνικά Προγράμματα του Ταμείου ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης και του Ταμείου εσωτερικής ασφάλειας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα, την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων:

2- Προετοιμασία και παρακολούθηση υλοποίησης,

3 – Αξιολόγηση, μελέτες και συλλογή δεδομένων και

4 – Συμβουλευτικές υπηρεσίες ΔΑ και δικαιούχων της υπ’ αριθμ. 1/2023 Συμφωνίας Πλαίσιο για το έργο Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικής Βοήθειας στο πλαίσιο των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ 2021-2027) (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ 2021-2027), Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΑΕ 2021-2027) και Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ 2021-2027)….»

Πρωταθλητές

Καταλάβατε…; Μάλλον όχι. Και λογικό.

Και προφανώς έχουν δίκιο οι άνθρωποι μου που κάνουν λόγο για αντικείμενα έργου «θολά και ασαφή».

Παρατηρούν επίσης ότι οι Pwc και DBC Diadikasia αποτελούν με διαφορά τους πρωταθλητές στις αναθέσεις του δημόσιου τομέα. Με τζίρο που εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κι αν κρίνω πως μόνο η συγκεκριμένη «συμφωνία πλαίσιο» ξεπερνά τα 39,5 εκ. ευρώ, τότε ο τζίρος από το δημόσιο αυγατίζει…

—-

Το δίμηνο της ΔΕΗ

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα αποτελέσουν ένα δίμηνο γεμάτο ειδήσεις για τη ΔΕΗ.

Αυτό λένε στην αγορά, και κάποιες πηγές μου επιμένουν πως θα ακούσουμε από προσδοκώμενες επενδυτικές κινήσεις μέχρι και κινήσεις – έκπληξη.

Ρουμανία

Η μία είναι η ολοκλήρωση στις αρχές του Οκτωβρίου της συναλλαγής της ΔΕΗ με την ιταλική Enel για την απόκτηση των θυγατρικών της και άλλων περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία.

Η γραφειοκρατία στο δημόσιο της βαλκανικής χώρας καλά κρατεί… αλλά μαθαίνω πως πια φτάνει στο τέλος της.

Investor Day

Τον Νοέμβριο μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, περιμένουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διοργανώσει την Investor Day. Στη μέρα των επενδυτών, θα ανακοινωθούν τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού ομίλου μετά την εξαγορά στη Ρουμανία αλλά και οι επικαιροποιημένοι στόχοι του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Εκεί, λένε οι πληροφορίες μου, θα ακούσουμε κι άλλα νέα…

Κωτσόβολος

Και πριν το Νοέμβριο, τον Οκτώβριο, σίγουρα θα έχουμε νέα αναφορικά και με την απόφαση της ΔΕΗ ως προς τη διεκδίκηση του δικτύου των καταστημάτων της Κωτσόβολος.

Δηλαδή το αν θα υποβάλλει ή δεν θα υποβάλλει δεσμευτική προσφορά η δημοσία εταιρεία για την απόκτηση της αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών.

Η διοίκηση της για το θέμα αυτό κρατά κλειστά τα χαρτιά της…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories