Παλαμάς!

Η νέα καταιγίδα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι αφορά και πάλι την Δυτική Θεσσαλία. Τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Ο Παλαμάς κινδυνεύει και πάλι να πνιγεί πριν προλάβουν καλά – καλά να απορροφηθούν τα νερά της προηγούμενης πλημμύρας. Το τζόκερ να είχαν κερδίσει οι άνθρωποι τέτοια … επιτυχία δεν θα την είχαν Αλλοίμονο τους! Μπορούν όμως να παρηγορηθούν διότι το επιτελικό κράτος παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τις κυκλοθυμικές διαθέσεις του καιρού. Θα προσφέρει βάρκες για τις μετακινήσεις των κατοίκων….

—–

Σαφάρι

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής έχει βάλει στο μάτι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οσους δηλώνουν περί τα 10.000 ευρώ. Και σχεδιάζει σαφάρι ελέγχων. Οι κλαυθμοί, οι οδυρμοί και οι οιμωγές των ελευθέρων επαγγελματιών θα καλύψουν ακόμη και τις … κατάρες για την ακρίβεια!

——

Στον πρωθυπουργό

Ο αγαπημένος μου υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας μετά από την εκδήλωση της παρθενικής εμφάνισης της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) την περασμένη Πέμπτη, συναντήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας με το προεδρείο της. Με αντικείμενο – τι άλλο; – την ακρίβεια. Όπως αντιλαμβάνεστε ήλθε σε δύσκολη θέση από τις παρατηρήσεις που δέχθηκε για την μείωση 5% για 6 μήνες. Και τι είπε; Πως η «δυσβάσταχτη ακρίβεια» είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τα «σκυλιά δεμένα»….

Δύσκολα

Μου έλεγαν, λοιπόν, το 5% ως ποσοστό έκπτωσης είναι πολύ μικρό για τον καταναλωτή, την στιγμή κατά την οποία γίνονται προσφορές της τάξεως του 20% και του 30%. Αυτό από την μία πλευρά. Από την άλλη πλευρά η δέσμευση μιας direct μείωσης για διάστημα 6 μηνών – πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή τιμοκαταλόγου – στο δύσκολο περιβάλλον που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, είναι πιθανό να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα. Δεδομένου ότι μπορεί να επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου είναι δύσκολη η δέσμευση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

—–

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Πέρα από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των έργων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την οποία ανακοίνωσε η διοίκηση με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο, στα αξιοσημείωτα των τεχνολογιών ισχύος 1,225 GW είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα αιολικά κυρίως πάρκα του ομίλου υπερτερούν έναντι των άλλων της εγχώριας αγοράς.

Τα τέσσερα ατού

Η διοίκηση της εισηγμένης φρόντισε χθες να παραθέσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χαρτοφυλακίου της κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Ποια είναι αυτά;

  1.  Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο είναι το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας διάφορες τεχνολογίες
  2.  Τα αιολικά πάρκα της εταιρείας διαθέτουν συντελεστές φόρτισης που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της αγοράς
  3.  Τα έργα του χαρτοφυλακίου είναι από τα νεαρότερα στην αγορά με σταθμισμένη μέση διάρκεια ζωής ενεργητικού μικρότερη από 7 χρόνια, δηλαδή υπολειπόμενη διάρκεια ζωής περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνει τα 20 χρόνια
  4.  Η συντριπτική πλειονότητα της τρέχουσας λειτουργικής δυναμικότητας στην Ελλάδα διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς, ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής των PPAs υπερβαίνει τα 15 χρόνια

Τα PPAs

Η σημασία των διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) παίζει μεγάλο ρόλο ως προς τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου.

Και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το γνωρίζει αυτό περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη στην εγχώρια αγορά.

Η διοίκηση της εισηγμένης έκανε γνωστό στους αναλυτές πως έχει ήδη στα χέρια της ή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρίτα μέρη και πως γενικά η αγορά των PPAs στην Ελλάδα ανεβάζει ρυθμούς και παρατηρείται έντονη ζήτηση από εγχώριους αλλά και διεθνείς καταναλωτές ενέργειας, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον και από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων και ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου και χρηματοδότησης και την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων, συντηρούν τις τιμές των PPAs σε ελκυστικά για τους παραγωγούς επίπεδα.

Το κόστος

Άλλο ένα στοιχείο που τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη είναι και η πορεία του κόστους των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε λόγο για συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κόστους κεφαλαίου, με τις τιμές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να παραμένουν σε πτωτική τάση από την αρχή του έτους, ενώ στην αιολική βιομηχανία, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.

Άρα, όπως μου τόνιζαν αναλυτές, έχοντας ως δεδομένα το μειούμενο κόστος και τα τέσσερα ατού, η εταιρεία είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους της.

—-

Η Motor Oil

Όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ η Motor Oil εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου με την κατασκευή πιλοτικής μονάδας ηλεκτρόλυσης.

Θα αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στους Αγίους Θεοδώρους, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ. Η μονάδα εντάσσεται στο έργο της Ε.Ε. EPHYRA όπου συμμετέχουν φορείς και εταιρείες από επτά χώρες της Ε.Ε. και τη Μ. Βρετανία. Η χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

Με ΔΕΗ

Η Motor Oil όμως έχει συστήσει και κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ για τη δραστηριοποίηση τους στο υδρογόνο. Πρόκειται για την Hellenic Hydrogen. Και τα σχέδια της θυγατρικής των δύο εταιρειών είναι μεγαλύτερα.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί και το στέλεχος της Motor Oil κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του έργου EPHYRA.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories