Μικρή υποχώρηση σημειώνουν σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στην ασιατική αγορά, με διακυμάνσεις γύρω από τα υψηλά των 93 δολαρίων το βαρέλι όσον αφορά το Brent kai κοντά στα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό. Η τάση αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι τα μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης επί μακρόν των επιτοκίων στα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίου 1-1,5 χρόνο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ζήτησης.

Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται η προσφορά «μαύρου χρυσού» [γράφημα]

Η τιμή του Brent αυτή την ώρα βρίσκεται στα 92,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ του West Texas Intermediate στα 89,34 δολάρια.

Οι κορυφαίες τράπεζες ανά τον κόσμο, Fed και ΕΚΤ επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, στέλνοντας μήνυμα ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου.

Στις δυσοίωνες οικονομικές ειδήσεις, προστίθεται η χθεσινή προειδοποίηση της Moody’s ότι το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητας της χώρας, μια προειδοποίηση που έρχεται ένα μήνα αφότου η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Σε αυτό το τοπίο, η προσφορά παραμένει περιορισμένη καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν παρατείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους. Η Μόσχα χαλάρωσε τη Δευτέρα την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ, που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, η περίοδος των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας της Κίνας να ξεκινά από την Κυριακή θα μπορούσε να παράσχει κάποια υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου λόγω της ανάκαμψης των ταξιδιών στη χώρα.

«Η σύσφιγξη των προμηθειών πετρελαίου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τους αντίθετους μακροοικονομικούς ανέμους. Αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», ανέφερε σε σημείωμά της η ANZ Research.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 30% από τα μέσα του έτους, κυρίως λόγω της στενότερης προσφοράς, εξαλείφοντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την JP Morgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities