
Η παγκόσμια οικονομία, πάρα τις επίμονες και συντονισμένες σε μεγάλο βαθμό αντιδράσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, μέσα από μία σφιχτή νομισματική πολιτική, με διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, δεν μπορεί εύκολα να επανέλθει σε μια κανονικότητα.
Αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει καθηλωθεί πέριξ του 3% και δεν αναμένεται αύξηση για το 2024, όταν αρκετές δυτικές οικονομίες φλερτάρουν με την ύφεση, ενώ ο επίμονος πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει στον επιθυμητό στόχο του 2% πριν από τα τέλη του 2025 σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το παγκόσμιο χρέος έχει ήδη ξεπεράσει τα 330 τρις ευρώ, με σημαντική αύξηση τα τελευταία δύο έτη, ενώ η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, βρίσκεται ήδη πάνω από το 300%, δημιουργώντας μια έντονη φούσκα ρευστότητας, που αν εκραγεί μπορεί να συμπαρασύρει σχεδόν όλο το παγκόσμιο οικοδόμημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του χρέους, αναλογεί στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, ενώ και οι αναδυόμενες οικονομίες, έχουν μεγάλη αναλογία ιδιωτικού χρέους όσον αφορά τα νοικοκυριά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Εκτός αυτού η αναιμική ανάπτυξη της Κίνας, που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τις εξαγωγές σε ποσότητα και αξία όπως στο παρελθόν, κυρίως από την Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία, δημιουργούν διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, που δεν μπορούν άμεσα να ομαλοποιηθούν χωρίς το παγκόσμιο σύστημα να περάσει από τον σκόπελο της ύφεσης ή μίας διαδικασίας στασιμοπληθωρισμού, που θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπεραστεί.
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμούμε και τον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή, γεγονός που έχει επηρεάσει τόσο την ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη, καθώς και την συνεχή αναζήτηση εναλλακτικών διαδρόμων, καθώς και τρόπους απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη λόγω της Ουκρανίας και της Ρωσίας, επηρεάζει ένα ουσιαστικό κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά και της ανάκαμψης σημαντικών οικονομιών, όπως η Πολωνία για παράδειγμα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς τομείς στην Ευρώπη την δεδομένη στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παραπάνω παράγοντες, αποτελούν μία κοινή συνισταμένη στην καθυστέρηση επανόδου της παγκόσμιας οικονομίας σε μία τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει, πως οι νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται καθώς και οι διαρκείς μεταβολές στην κατεύθυνση του διεθνούς εμπορίου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα νέο σημείο ισορροπίας, κατευθυνόμενο από μία νέα τάξη πραγμάτων οικονομικά και γεωπολιτικά.
*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα