Σε δικαστικές περιπέτειες που ενδέχεται να της κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια έχει εμπλακεί η Amazon. Τελευταία εξέλιξη, μια αγωγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της πολυεθνικής, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα.

Amazon: Μπαίνει στο παιχνίδι της δημιουργικής AI – Επένδυση ύψους 4 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με το Reuters, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν την Amazon και άλλες εταιρείες του κλάδου των Big Tech για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου αναμένεται εδώ και καιρό να αναλάβει επίσημη δράση κατά του διαδικτυακού λιανοπωλητή. Οι υποθέσεις που εξετάζονται σχετίζονται με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και εστιάζουν στις πρακτικές τιμολόγησης της Amazon, στα κέντρα εκπλήρωσης και στις σχέσεις της εταιρείας με μεγάλους πωλητές βιβλίων.

Παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών

Οι γενικοί εισαγγελείς της Καλιφόρνιας και της Περιφέρειας της Κολούμπια μήνυσαν την Amazon για την πολιτική τιμολόγησης των προϊόντων της, κατηγορώντας την ότι εμποδίζει αθέμιτα τους εμπόρους να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες ή σε ανταγωνιστές όπως η Walmart, η Target και η Costco.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον υπέβαλε μήνυση τον Μάιο του 2021 και ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Rob Bonta μήνυσε την Amazon τον Σεπτέμβριο του 2022. Πέρυσι, ένας δικαστής του ανώτερου δικαστηρίου της περιφέρειας της Κολούμπια απέρριψε την αγωγή της περιφέρειας, λέγοντας ότι η πόλη δεν είχε αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι οι τιμές της Amazon «είναι το αποτέλεσμα νόμιμης, μη ενορχηστρωμένης συμπεριφοράς της ελεύθερης αγοράς». Η έφεση της Περιφέρειας εκκρεμεί.

Στην υπόθεση της Καλιφόρνιας, ο δικαστής Ethan Schulman στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε τον Μάρτιο να μη δεχτεί την αίτηση της Amazon να απορρίψει την αγωγή. Ο Schulman δήλωσε ότι η Καλιφόρνια είχε αποδείξει ότι οι πολιτικές της Amazon «είχαν το αντιανταγωνιστικό αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στις ανταγωνιστικές αγορές λιανικής πώλησης, καθώς και στις ίδιες τις ιστοσελίδες τρίτων πωλητών».

Αγωγές καταναλωτών

Η Amazon αντιμετωπίζει δύο αγωγές καταναλωτών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ. Η μία κατηγορεί τον λιανοπωλητή ότι διογκώνει τεχνητά τις τιμές στην πλατφόρμα του και η άλλη ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της Amazon έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των αγαθών που πωλούνται αλλού.

Τον Μάρτιο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Τζόουνς αποφάσισε ότι η Amazon πρέπει να αντιμετωπίσει τις αγωγές των καταναλωτών που υποστηρίζουν ότι οι τιμολογιακές πρακτικές της οδήγησαν τεχνητά σε αύξηση του κόστους των αγαθών που πωλούνται από άλλους λιανοπωλητές κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Σε άλλη υπόθεση, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ John Chun έκρινε αυτόν τον μήνα αυτό το μήνα ότι οι ενάγοντες – πέντε κάτοικοι της Καλιφόρνιας και του Μέριλαντ που δήλωσαν ότι ψωνίζουν τακτικά χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο της Amazon – μπορούν να προωθήσουν τις αξιώσεις τους αμφισβητώντας τις πολιτικές τιμολόγησης της Amazon για τα αγαθά που πωλούνται στον ιστότοπό της.

Οι ενάγοντες καταναλωτές, έγραψε ο Chun, «ισχυρίζονται το είδος της συμπεριφοράς που ο αντιμονοπωλιακός νόμος προορίζεται να αποτρέψει». Η Amazon έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς και στις δύο υποθέσεις και θα έχει ευκαιρίες αργότερα να αμφισβητήσει την ουσία των ισχυρισμών.

Και άλλες υποθέσεις

Την ίδια στιγμή, μια ομάδα καταναλωτών επιδιώκει να προωθήσει τους ισχυρισμούς που κατέθεσε το 2021 σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ, ότι η Amazon προσπάθησε να περιορίσει τον ανταγωνισμό σε ορισμένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να πληρώνουν περισσότερα για τις αγορές τους.

Η Amazon τον Απρίλιο κέρδισε μια πρόωρη νίκη, όταν ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ricardo Martinez έκρινε ότι οι ενάγοντες δεν είχαν αποδείξει γιατί θα έπρεπε να τους επιτραπεί να υποβάλουν μήνυση για τις πρακτικές logistics, δηλαδή πώς και πότε ένα αγορασμένο αντικείμενο εμφανίζεται στην κατοικία του αγοραστή.

Η καταγγελία, που υποβλήθηκε από δύο μέλη της ετήσιας συνδρομητικής υπηρεσίας Amazon Prime, ανέφερε ότι η Amazon συνδέει παράνομα την πώληση προϊόντων τρίτων με τη χρήση του προγράμματος «Fulfillment by Amazon». Οι ενάγοντες υπέβαλαν εκ νέου τροποποιημένη νομική προσφυγή, ενώ εκκρεμεί η τελευταία προσφορά της Amazon για την απόρριψη της υπόθεσης.

Τα e-books

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, μια συλλογική αγωγή από καταναλωτές κατηγορεί την Amazon ότι διογκώνει τεχνητά την τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων λιανικού εμπορίου στον ιστότοπό της.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε το 2021, αναφέρει ότι η Amazon έχει εμποδίσει παράνομα τους εκδότες να μπορούν να προσφέρουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία σε χαμηλότερες τιμές σε άλλους ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου του δικού τους. «Οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν αυξηθεί. Η παραγωγή έχει μειωθεί», υποστηρίζουν οι δικηγόροι των καταναλωτών. «Οι επιλογές των καταναλωτών έχουν περιοριστεί. Η καινοτομία των προϊόντων είναι καχεκτική.»

Η αμερικανίδα δικαστής Valerie Figueredo συνέστησε τον Ιούλιο να προχωρήσουν ορισμένες αξιώσεις κατά της Amazon, αλλά όχι κατά των άλλων κατηγορουμένων, πέντε μεγάλων εκδοτών βιβλίων. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Gregory Woods δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί των ενστάσεων της Amazon και των εναγόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή