Η Amazon θα επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, κερδίζοντας έναν κρίσιμο εταίρο στην προσπάθειά της να γίνει σημαντικός παίκτης στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και προσφέροντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εν λόγω  νεοφυή επιχείρηση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Anthropic θα μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού της στα κέντρα δεδομένων της Amazon Web Services και θα χρησιμοποιεί τα εγχώρια τσιπ της εταιρείας cloud computing για την εκπαίδευση των μοντέλων που χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία των chatbots και άλλων εφαρμογών. Πρόκειται ουσιαστικά για παρόμοιο μοντέλο συνεργασίας που έχει εφαρμοστεί και στην περίπτωση της OpenAI με την Microsoft.

Θα γίνει η OpenAI ο επόμενος τεχνολογικός κολοσσός;

Εκτός από την πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ της Amazon, η Anthropic θα λάβει μια οικονομική ένεση που θα τη βοηθήσει να καλύψει το τεράστιο κόστος που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μαζικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η Amazon θα έχει μειοψηφική θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Anthropic, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωσή τους.

Ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου και του υπολογιστικού νέφους συμμετέχει εδώ και καιρό σε συνεργασίες σε τομείς που θεωρεί προτεραιότητα, όπως αεροπορικές εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων, διανομή ειδών παντοπωλείου και κατασκευή ηλεκτρικών φορτηγών. Αλλά αν η επένδυση στην Anthropic καταλήξει οπουδήποτε κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο γνωστό κομμάτι εταιρικής συναλλαγής που σχετίζεται άμεσα με την AWS, σημειώνει δημοσίευμα του Fortune.

Η Amazon αναφέρει ότι οι μηχανικοί της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται εκτός της AWS, θα έχουν πρόσβαση στα μοντέλα της Anthropic.

Καθυστερημένη είσοδος

Η AWS είναι ο μεγαλύτερος πωλητής υπολογιστικής ισχύος και αποθήκευσης δεδομένων κατά παραγγελία στον κόσμο. Αλλά θεωρείται ευρέως ότι έχει καθυστερήσει να ενεργοποιηθεί στον αναδυόμενο τομέα των υπολογιστικών μοντέλων που εκπαιδεύονται για τη δημιουργία κειμένου, εικόνων και άλλου περιεχομένου, επειδή δεν είχε τόσο ένα επιτυχημένο προϊόν όσο και έναν υψηλού προφίλ αποκλειστικό συνεργάτη στον τομέα αυτό.

Η OpenAI, δημιουργός της ChatGPT, τρέχει το λογισμικό της στα κέντρα δεδομένων της Microsoft, μια συνεργασία που βασίζεται σε μια επένδυση ύψους 13 δισ. δολαρίων, η οποία έχει φέρει σημαντική ανανέωση για στην ανταγωνίστρια της Amazon.

Στελέχη της Amazon έχουν δηλώσει ότι η λεγόμενη δημιουργική  τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην αρχή της και ότι περισσότεροι από 100.000 πελάτες έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα τα εργαλεία μηχανικής μάθησης της εταιρείας. Το θεμελιώδες μοντέλο της Anthropic, που ονομάζεται Claude, ήταν ήδη διαθέσιμο ως μέρος μιας υπηρεσίας της Amazon που ονομάζεται Bedrock, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη έκδοση και η οποία καθιστά διαθέσιμα στους πελάτες της τόσο τα μοντέλα της Amazon όσο και τα μοντέλα τρίτων κατασκευαστών.

«Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την ομάδα και τα θεμελιώδη μοντέλα της Anthropic και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση πολλών εμπειριών των πελατών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μέσω της βαθύτερης συνεργασίας μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Άντι Τζάσι.

Επένδυση και στην κατασκευή τσιπ

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει επίσης ένα ορόσημο για την εσωτερική προσπάθεια της Amazon για την κατασκευή τσιπ, η οποία περιλαμβάνει τους επεξεργαστές Trainium και Inferentia οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να τροφοδοτούν εφαρμογές μηχανικής μάθησης. Οι περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αιχμής βασίζονται σε πανάκριβα τσιπ που κατασκευάζονται από την Nvidia και είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν. Η Anthropic θα χρησιμοποιήσει τα τσιπ της AWS για τη δημιουργία και την εκπαίδευση μελλοντικών θεμελιωδών μοντέλων, δήλωσαν οι δύο εταιρείες.

Η Anthropic, η οποία ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της OpenAI, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια με σκοπό να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο είδος chatbot για εργασίες όπως η σύνοψη, η αναζήτηση, η απάντηση σε ερωτήσεις και η κωδικοποίηση. Στους υποστηρικτές της εταιρείας περιλαμβάνεται και η Google η οποία επένδυσε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο. Η Google ωστόσο είναι αντίπαλος της AWS στο cloud και κατασκευαστής μοντέλων που χρησιμοποιούνται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

«Επεκτείνοντας σημαντικά τη συνεργασία μας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες για οργανισμούς όλων των μεγεθών, καθώς αναπτύσσουν τα ασφαλή, υπερσύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic μαζί με την κορυφαία τεχνολογία cloud της AWS», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI