5%!

Αυτές τις ημέρες ψηφίζεται από τη Βουλή η σχετική ρύθμιση που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με την οποία καλούνται οι εταιρείες να μειώσουν κατά 5% τις τιμές των προϊόντων τους σταθερά για 6 μήνες και bonus όπως σας έχω γράψει θα πάρουν ένα … εμφανές καρτελάκι που θα αναφέρει την μείωση.

Σούπερ Μάρκετ

Όπως αντιλαμβάνεστε στην αγορά το μέτρο το υποδέχθηκαν με … έξαλλους πανηγυρισμούς! Ευγενικοί οι άνθρωποι πήγαν τον είδαν τον υπουργό, το συζήτησαν, του εξήγησαν ότι δεν γίνεται να «κλειδώσουμε» για 6 μήνες μία τιμή, όταν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα διεθνώς. Είδε κι απόειδε κι ο κ. Σκρέκας, το σκέφτηκε από εδώ, το σκέφτηκε από εκεί – ο τοίχος … ερχόταν ολοταχώς πάνω του – τι να κάνει; Την έπεσε τελικά στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ιδιωτική ετικέτα

Την περασμένη εβδομάδα τους φώναξε στο υπουργείο – απόγευμα ήταν – και τους ζήτησε, τελικώς, να μειώσουν αυτοί τις τιμές κατά 5% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Δηλαδή στα δικά τους προϊόντα. Οι άνθρωποι είναι σε περίσκεψη. Από την μια μεριά δεν θέλουν να «σκιάσουν» τις σχέσεις τους με τον κ. Σκρέκα, αλλά από την άλλη είναι βαρύ το τίμημα της … σχέσης!

Μερίδιο

Βέβαια εκτός από το κόστος για τις αλυσίδες – δηλαδή περιορίζουν την κερδοφορία τους, η οποία κινείται έτσι κι αλλιώς πτωτικά – υπάρχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταλαμβάνουν πλέον το 26,2% της αγοράς και ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι πάνω από 13%, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης των επωνύμων προϊόντων είναι λίγο μεγαλύτερος από το 8%. Δηλαδή κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς. Το «καλάθι του νοικοκυριού» επιτάχυνε αυτή την τάση και αν γίνει σε διευρυμένη βάση η μείωση του 5% είναι προφανές ότι θα την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

«Λαγός»

Επί της ουσίας το υπουργείο Ανάπτυξης χρησιμοποιεί στην προκειμένη περίπτωση την ιδιωτικής ετικέτα για να προκαλέσει τα αντανακλαστικά των βιομηχανιών των επωνύμων προϊόντων να αντιδράσουν. Θα του βγει; Δν γνωρίζω. Πιθανολογώ όμως ότι ίσως να γίνουν κάποιες μικρές κινήσεις και τίποτα περισσότερο. Ποιος έχει τα περιθώρια να χάσει λεφτά τέτοια εποχή;

—–

Βιομήχανοι

Μαζί με τα πρωτοβρόχια… ήρθαν και οι βιομήχανοι.

Για την ακρίβεια, μετά από πολύμηνη απουσία, κάνουν δημόσια την εμφάνιση τους οι κορυφαίοι σύνδεσμοι τους.

Με ένα μπαράζ εκδηλώσεων ο ΣΕΒ και ο ΣΒΕ αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, αναμένεται να τοποθετηθούν και να παρέμβουν στα όσα διαδαραματίζονται στην ελληνική και διεθνή οικονομία μετά και τις δραματικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο.

Δυναμικά

Οι πληροφορίες μου θέλουν τους δύο Συνδέσμους να κάνουν δυναμικό comeback με τους εκπρόσωπους τους και με ατζέντα μεταρρυθμίσεων αλλά και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.

Ο ΣΕΒ, λοιπόν διοργανώνει στις 9 Οκτωβρίου βιομηχανικό συνέδριο με θέμα «Σχέδιο και Τομές για το Μέλλον των Δυνατοτήτων μας» έχοντας προσκαλέσει στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών και εγχώριων βιομηχανιών.

Την επόμενη ημέρα στις 10 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ όπου θα συζητήσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βόρεια Ελλάδα

Δεν είναι, όμως, μόνο ο ΣΕΒ που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο αλλά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τις βιομηχανίες της βορείου Ελλάδος. Η γενική συνέλευση του ΣΒΕ.

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Λουκία Σαράντη θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής και ιδίως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που έπληξαν τον Έβρο.

Μία από τις μεγάλες ανησυχίες του ΣΒΕ είναι ο φόβος της αστυφυλίας και αυτός θα εκδηλωθεί ανοιχτά από την κυρία Σαράντη.

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος και αναμένεται να αναφερθεί στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories