Οι αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες θα ήθελαν να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, τη στέγαση, τις υποδομές, τη γεωργία, τις μεταφορές και την εξόρυξη, αλλά το Κίεβο πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη λογοδοσία και τη διαφάνεια για να καταστήσει τις επενδύσεις αυτές ασφαλείς, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ουκρανία: Ο Πούτιν παραμονεύει για ρήγματα στις συμμαχίες του Κιέβου

Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας Πέννυ Πρίτζκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι οι προετοιμασίες για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, ακόμη και ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

«Το βασικό ζήτημα είναι να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που εισάγουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στην προσπάθεια. Έτσι, οι μεταρρυθμίσεις και η ανάκαμψη συμβαδίζουν», δήλωσε η Πρίτζκερ. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει τώρα, ακόμη και εν μέσω ενός συνεχιζόμενου πολέμου και μαχών.

Κόστος και δυνατότητες

Η Πρίτζκερ δεν θέλησε να δώσει μια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι οι ανάγκες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να παράσχουν οι κυβερνήσεις από μόνες τους.

«Οι δυνατότητες για την Ουκρανία είναι εξαιρετικές. Έχει τεράστιες ευκαιρίες στη γεωργία, στην ενέργεια, στα μέταλλα και στα ορυχεία, στα κρίσιμα ορυκτά και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Αλλά για να εκπληρωθούν αυτές οι δυνατότητες, πρέπει να γίνει προεργασία, η οποία μπορεί να συνεχιστεί με επιτυχία τώρα, και η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση», δήλωσε.

Η Πρίτζκερ δήλωσε ότι από τον διορισμό της στη θέση αυτή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν από 13 ημέρες, έχει συναντηθεί με 30 ιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση.

Ανάγκη η Ουκρανία να ευδοκιμήσει

«Όλοι βλέπουν την ευκαιρία και στην πραγματικότητα έχω ενθαρρυνθεί από το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να προσπαθήσει να διευθετήσει αυτό το θέμα», είπε.

«Απαιτεί κάποιες αλλαγές στη νομοθεσία της Ουκρανίας. Απαιτεί κάποια κυβερνητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια απαιτεί τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε.

Είπε ότι η σημασία της Ουκρανίας για τη Δύση υποτιμάται από ορισμένους και ότι η χώρα δεν θα πρέπει μόνο να επιβιώσει από τη στρατιωτική σύγκρουση αλλά και να ευδοκιμήσει οικονομικά.

«Η Ουκρανία υφίσταται έναν επιθετικό πόλεμο που αποτελεί ειλικρινά μια υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και την ΕΕ και για τον τρόπο ζωής μας, για τη δημοκρατία μας», είπε.

«Ο ουκρανικός λαός έχει δεχθεί επίθεση επειδή θέλει να είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να είναι ένα δημοκρατικό έθνος. Αν δεν αντισταθούμε σε αυτού του είδους την επίθεση, είναι απειλή για αυτόν τον τρόπο ζωής για όλους», σημείωσε.

«Αν δεν βοηθήσουμε την Ουκρανία όχι μόνο να επιβιώσει, όχι μόνο να αντιμετωπίσει στρατιωτικά [τη ρωσική επίθεση], αλλά και να ευδοκιμήσει οικονομικά, δεν ξέρω πού θα σταματήσει αυτό», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή