Μάχη για να διατηρήσει τις διεθνείς συμμαχίες του δίνει το Κίεβο, καθώς, 19 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια κόπωσης και αντιδράσεις από την εξάπλωση τωναλυσιδωτών επιπτώσεων της σύρραξης.

Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στις οποίες αποτυπώθηκε συνολική υποχώρηση της διάθεσης των πολιτών να βάλουν πλάτη στα μέτρα στήριξης της Ουκρανίας, και ιδίως όταν πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Και, όπως είναι αναμενόμενο, οι πολιτικοί, είτε κυβερνώντες είτε αντιπολυτευόμενοι, δεν μπορεί παρά να δίνουν προτεραιότητα στην κοινή γνώμη των πολιτών τους, δυνητικών ψηφοφόρων τους.

Ουκρανία: Περισσότερους ελέγχους απαιτούν χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τα σιτηρά

Καθοριστικές οι εκλογές

Αυτό, άλλωστε, διαφαίνεται και από τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα των χωρών της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνουν οι γεωπολιτικοί αναλυτές της Τeneo. Πολύ πιο έντονο γίνεται αυτό σε χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε εκλογές, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και οι ΗΠΑ, όπου είναι ολοφάνερη προσπάθεια των διεκδικητών της εξουσίας να δώσουν προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική.

Ο Πούτιν «μυρίζει αίμα»

Όλα αυτά τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι η Ρωσία «μυρίζοντας αίμα» θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις αδυναμίες και τα ρήγματα στις σχέσεις του Κιέβου με τους συμμάχους του.

Ρώσοι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι ο Πούτιν ποντάρει στη φθίνουσα υποστήριξη από μερίδα της Δύσης προς την Ουκρανία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ενδεικτικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις από την πλευρά της Μόσχας, όταν την προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκε ανοιχτά η ρήξη μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με αφορμή την άρνηση της πρώτης να συμμορφωθεί με την απόφαση της ΕΕ και να άρει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε με μια υποβόσκουσα χαιρεκακία ότι η Ρωσία «διακρίνει σαφείς προστριβές μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου» και προέβλεψε ότι αυτές οι προστριβές θα ενταθούν.

Άλλωστε, η Ρωσία δημιούργησε τις συνθήκες για αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη για το θέμα των σιτηρών, μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο. Μετά από αυτό, επόμενο ήταν ότι θα γεννιόταν η ανάγκη διεξόδου των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ανατολικής Ευρώπης.

Ένταση με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Αυτό πυροδότησε εντάσεις, με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να επιδιώκουν να προστατεύσουν το εισόδημα των αγροτών τους από τα φθηνότερα ουκρανικά σιτηρά.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ουκρανία υπέβαλε αγωγές κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την άρνησή τους να άρουν τους περιορισμούς. Τα πράγματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι εμφανίστηκε να λέει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ότι η στήριξη ορισμένων από τους συμμάχους της Ουκρανίας είναι υποκριτική, προκαλώντας την αντίδραση της Βαρσοβίας η οποία έφτασε να ανακοινώσει ότι δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία, με πρόσχημα την ανάγκη κάλυψης των δικών της εξοπλιστικών αναγκών.

Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους χορηγούς στρατιωτικής βοήθειας, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας και παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Η προφανής στροφή 180 μοιρών της Πολωνίας και της Σλοβακίας, η οποία επίσης έχει δεσμευτεί να σταματήσει να παρέχει στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, έχει και άλλη εξήγηση –αν δεν είναι η μοναδική. Και οι δύο χώρες οδεύουν προς εθνικές εκλογές τις επόμενες εβδομάδες και έχουν κάθε λόγο να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Προβληματισμός και στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόφαση του αμερικανού προέδρου να στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικών στην Ουκρανία δεν έτυχε της αποδοχής των Ρεπουμπλικανών, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των οποίων αντιτίθεται στην πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Όπως είπε στο CNBC ο ρωσικής καταγωγής ακαδημαϊκός και συγγραφέας Σεργκέι Μεντβέντεφ, εκφράζοντας την ανησυχία του για υποχώρηση της ένθερμης υποστήριξης από τη Δύση προς την Ουκρανία, όλοι είναι ανήσυχοι για τις εκλογές στης ΗΠΑ το 2024 και τη στάση των αμερικανών πολιτών, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικανοί επανέλθουν στην εξουσία. Συνεπώς, τόνισε, υπάρχουν πολλές μεταβλητές, που μπορεί να επηρεάσουν τη στάση της Δύσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται