Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις που διέρρηξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα οργανώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία.

Nord Stream: Σε κρίσιμο στάδιο η έρευνα της Στοκχόλμης για την ανατίναξη των αγωγών

«Εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , απαντώντας σε ερώτηση για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στους αγωγούς, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.

Σε κρίσιμο στάδιο η έρευνα της Στοκχόλμης

Στο μεταξύ, σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Σουηδίας για την επίθεση δολιοφθοράς που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream με τον Σουηδό εισαγγελέα που χειρίζεται την έρευνα να ελπίζει ότι θα αποφασίσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι οι εκρήξεις που προκλήθηκαν από σαμποτάζ, για το οποίο πολλοί κατηγορούν το Κίεβο, σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας.

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα»

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε την έρευνα σύντομα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε και τίποτα δεν θα συμβεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο Mats Ljungqvist σε συνέντευξή του.

«Με τον όρο ολοκλήρωση, εννοώ ότι κλείνουμε την έρευνα ή ότι λαμβάνουμε απόφαση να απαγγείλουμε κατηγορίες εναντίον κάποιου», είπε, προσθέτοντας ότι η φιλοδοξία είναι να ληφθεί απόφαση πριν από το τέλος του έτους. 

Ο Ljungqvist δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις γερμανικές αρχές, αλλά αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω σχόλια, επικαλούμενος τους σουηδικούς κανόνες εμπιστευτικότητας των ερευνών.

Κύριο σενάριο, η εμπλοκή κρατικού παράγοντα

Ο εισαγγελέας δήλωσε στο Reuters τον Απρίλιο ότι η εμπλοκή κρατικού παράγοντα στην έκρηξη ήταν το «απόλυτο κύριο σενάριο», αν και η επιβεβαίωση της ταυτότητας των δραστών θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.

Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιος και πώς ανατίναξε τους αγωγούς.

Η Γερμανία δήλωσε ότι οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα πλοίο τον Ιανουάριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξη των αγωγών. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πλοίο θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί από μια μικρή ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα. Αντίστοιχους ισχυρισμούς έχουν διατυπώσεις και άλλα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, όπως οι New York Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια