Το πράσινο φως για ένα από τα μεγαλύτερα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και χρόνια, το κοίτασμα της Equinor στη Βόρεια Θάλασσα, έδωσε η Βρετανία, λέγοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα παρά τις αντιθέσεις που εκφράζουν περιβαλλοντολόγοι.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ ότι υποβαθμίζει τα ενδιάμεσα σχέδια για τον στόχο της κυβέρνησης για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050, σε μια κίνηση η οποία θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει άλλες χώρες να μετριάσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα.

Υδρογόνο: Σχέδια για δίκτυο αγωγών στη Βόρεια Θάλασσα

Υπεραμυνόμενη της  απόφασης η υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Claire Coutinho, ανέφερε ότι το κοίτασμα Rosebank θα έχει πολύ μικρότερες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τα παλαιότερα projects πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να μας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση σε φθηνότερη, καθαρότερη ενέργεια», είπε.

Προκειμένου να καταστεί το Rosebank πιο πράσινο θα πρέπει να ηλεκτροδοτήσει τη διαδικασία εξόρυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor είπε ότι το 2030 είναι το νωρίτερο  που μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί το κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται δυτικά των Νήσων Σέτλαντ και πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2026/2027.

Αντιδράσεις

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με ακτιβιστές να ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει την ανάπτυξη του Rosebank, τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια για μια καθαρά μηδενική οικονομία.

Ωστόσο, ο Σουνάκ έριξε το βάρος του στη Βόρεια Θάλασσα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται νέα εγχώρια ορυκτά καύσιμα για να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια και ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ακόμη και μέχρι το 2050.

Το κοίτασμα Rosebank, σχετικά μικρό σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να παράγει 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη διάρκεια ζωής του.

Η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων Καρολάιν Λούκας είπε ότι «το να δώσεις το πράσινο φως σε αυτό το τεράστιο νέο κοίτασμα πετρελαίου είναι ηθικά άσεμνο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει».

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα της Βρετανίας έχει συρρικνωθεί κατά δύο τρίτα τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά η βιομηχανία εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, υποστηρίζοντας 200.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να προσφέρει 50 δισεκατομμύρια λίρες σε φορολογικά έσοδα τα επόμενα πέντε χρόνια , σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Equinor, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο της Rosebank, θα επενδύσει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια μαζί με την Ithaca Energy για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πεδίου.

Αναμένει να δαπανήσει περίπου 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια ζωής του πεδίου μέχρι το 2051.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια