Και όμως, στο τοπίο της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας  υπάρχει μια χώρα η οποία βρίσκεται σε τροχιά τέτοιας ανάπτυξης ώστε να μπορεί να δει το ΑΕΠ της να εκτινάσσεται περισσότερο από 100% μέχρι το 2028, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη από τον τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου της.

Πρόκειται για τη Γουιάνα, στη Νότια Αμερική, τη χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι το τέλος του έτους θα «τρέχει» με ρυθμό 38%, ενώ το 2022 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 62,3%.

ΔΝΤ προς Κίνα: Αλλάξτε μοντέλο ανάπτυξης και στηρίξτε την εσωτερική ζήτηση

Και δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που κάνει αυτή την πρόβλεψη.

Η Fitch

Η ερευνητική ομάδα της Fitch Solutions, BMI, διατυπώνει επίσης την εκτίμηση ότι «η Γουιάνα θα δει εκρηκτική ανάπτυξη φέτος», δήλωσε ο Andrew Trahan, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χωρών της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το CNBC.

Αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στη Γουιάνα θα αυξηθεί κατά περίπου 115% τα επόμενα πέντε χρόνια και το συνδέει με την παραγωγή πετρελαίου.

Η BMI βλέπει την παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα να εκτινάσσεται από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στο Stabroek Block της χώρας από κοινοπραξία της οποίας ηγείται η ExxonMobil.

Το Stabroek Block της Γουιάνας είναι μια υπεράκτια δεξαμενή πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών της χώρας στον Ατλαντικό και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την ExxonMobil.

«Η ισχυρή ανάπτυξη της Γουιάνας οφείλεται, και θα συνεχίσει να βρίσκεται, στην ταχεία επέκταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια σειρά ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια», είπε ο Trahan, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου θα ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές της χώρας.

Από την πλευρά του ο Trahan της BMI προβλέπει ότι η χώρα θα κρατήσει τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο το 2023 και ότι θα τα διατηρήσει για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

«Βλέπουμε αυτή την ισχυρή ανάπτυξη να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά προσέγγιση 115% μεταξύ 2022 και 2028», είπε.

Οι ισχυρότερες εξαγωγές ενέργειας της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, όπως και τα δευτερογενή οφέλη από ισχυρές επενδύσεις, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση των κρατικών εσόδων.

Κίνδυνοι

Ωστόσο, οι ανοδικές προοπτικές ενέχουν και κινδύνους.

Η Γουιάνα έχει καταγράψει θεαματική εξέλιξη. Μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής αναδείχθηκε σε μια οικονομία που «εμφανίζει εξαιρετική ανάπτυξη», είπε στο CNBC η Valerie Marcel, συνεργάτης στο think tank Chatham House.

Η θετική τροχιά ανάπτυξης θα συνεχιστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα της χώρας και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

«Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά ασταθείς και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γουιάνα να διαφοροποιήσει την οικονομία της», είπε η ίδια.

Όπως κάθε χώρα που εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, η Γουιάνα διατρέχει κινδύνους – ιδίως όσον αφορά τη διαφθορά και την «ολλανδική ασθένεια». Η ολλανδική ασθένεια είναι ένας οικονομικός όρος που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη νέων πόρων, η οποία βλάπτει παραδόξως άλλους οικονομικούς τομείς.

Ακόμη, η BMI, βλέπει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους.

Επισημαίνει ότι η Γουιάνα είναι μια χώρα με ιστορία βαθιών διαφορών μεταξύ των ινδο-γουιανών και αφρο-γουιανών πληθυσμών της και παλεύει με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, μια κατάσταση η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την αύξηση της εισροής κερδών από το πετρέλαιο.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι «η ανάπτυξη των κατασκευών και οι ισχυρές δημόσιες επενδύσεις μπορεί να υποστηρίξουν υψηλότερη από την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη πέραν του πετρελαίου, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πληθωριστικές πιέσεις και ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας πέρα από το επίπεδο που συνεπάγεται η ισορροπημένη επέκταση της οικονομίας, η υπερθέρμανση και ο παραγκωνισμός των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας: «Οι δυσμενείς κλιματικές κρίσεις και οι ασταθείς ή χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες τιμές των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube