Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις φωτιές και τις πλημμύρες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου, η Eurostat κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ήπειρος αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους ξένους (εκτός ΕΕ) τουρίστες. Και σε αυτό το success η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο.
Η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή επισημαίνει ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει το 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 3,0% της έκτασης γης, αλλά αν και μικρή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) έλαβε το 45,8% όλων των διεθνών αφίξεων τουρισμού στον κόσμο το 2022.
Και μάλιστα στους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, φιγουράρουν έξι μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Οι άλλες χώρες είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Τουρισμός: Οι Times προτείνουν Ελλάδα ως φθινοπωρινό προορισμό
Διπλάσια ποσοστά
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι ξένοι τουρίστες από την ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ αντιπροσώπευαν το 43,0% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ το 2022. Σε 11 από τις 27 χώρες της ΕΕ, η κυρίαρχη ροή αποτελούνταν από ξένους τουρίστες.
Σε τρεις χώρες της ΕΕ, οι διεθνείς τουρίστες (από την ΕΕ και τις χώρες εκτός ΕΕ) αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των τουριστικών διανυκτερεύσεων: Μάλτα (92%), Κροατία και Κύπρος (και οι δύο 91%). Το ίδιο καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο και στην Ελλάδα, όπου η ξένη αγορά αντιπροσώπευε το 86% και το 84%, αντίστοιχα, των τουριστικών βραδιών.
Στην Αυστρία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ήταν μεταξύ 60% και 70%.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι υψηλότεροι αριθμοί διεθνών τουριστικών διανυκτερεύσεων (χώρες ΕΕ και χώρες εκτός ΕΕ) καταγράφηκαν στην Ισπανία (270 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και στην Ιταλία (201 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 40% όλων των διεθνών τουριστικών διανυκτερεύσεων που δαπανήθηκαν σε καταλύματα της ΕΕ.
Η άλλη όψη
Η Eurostat ωστόσο, επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία επιτρέπουν και μία διαφορετική ανάγνωση: ενώ η ισχυρή ελκυστικότητα για τους ξένους τουρίστες ενισχύει την οικονομία μιας χώρας και συμβάλλει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση των ανθρώπων και του πολιτισμού της χώρας, η υψηλή εξάρτηση από το εξωτερικό μπορεί επίσης να κάνει έναν προορισμό πιο ευάλωτο σε περίπτωση εξωτερικού σοκ, όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες που επηρεάζουν τη διεθνή κινητικότητα.
Οι εγχώριοι ταξιδιώτες της ΕΕ (που ταξιδεύουν στη χώρα διαμονής τους) αντιπροσώπευαν το 57% όλων των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ το 2022.
Ακόμα καλύτερο το 2023
Με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο 2022, τα στοιχεία φέτος τουλάχιστον για τη χώρα μας αναμένεται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων τουριστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατέγραψε πλεόνασμα 3.884,7 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο και 8.941,5 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023.
Παράλληλα, Oι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,1% τον Ιούλιο του 2023 έναντι του 2022 και κατά 20,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις φέτος (10,3 δισ. ευρώ) ήταν 13,2% υψηλότερες της χρονιάς ρεκόρ του 2019 (9,11 δισ. ευρώ). Ειδικά τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν 4,1 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.
Χρονιά ρεκόρ για τα αεροδρόμια
Επίσης, το 2023 είναι χρονιά ρεκόρ το 2023 για τις επιδόσεις της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια.
Για το οκτάμηνο του 2023 στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), η επιβατική κίνηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019 αυξήθηκε, ξεπερνώντας τα 50 εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες ενώ υψηλά επίπεδα καταγράφει και ο μήνας Σεπτέμβριος.
Ειδικότερα, για το οκτάμηνο του έτους 2023 στην Ελλάδα (Ιανουάριος/Αύγουστος 2023) το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 50.152.145, έναντι 43.788.675 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 44.895.202 επιβατών το 2019. Από τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία, προκύπτει αύξηση επιβατικής κίνησης +14,5% σε σχέση με το 2022 και αύξηση +11,7% σε σχέση με το 2019.
Latest News
Ποια μεγάλα ξενοδοχεία παίρνουν τα… βουνά – Πού σχεδιάζουν νέες επενδύσεις
Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών «υποχρεώνει» τις αλυσίδες ξενοδοχείων να αναζητήσουν σε νέες περιοχές ευκαιρίες για δημιουργία νέων μονάδων – Η περίπτωση της Λάμψα και της Marriott
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.