Μπορεί η αμερικανική οικονομία να διατήρησε έναν αρκετά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο και η δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί αυτό το τρίμηνο, ωστόσο ο κίνδυνος για επικείμενο κλείσιμο της κυβέρνησης και η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων σε αυτοκίνητα, περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για τους υπόλοιπους μήνες του 2023.

Ο πληθωρισμός παραμένει επίσης υψηλός και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να είναι ισχυρές, με τον αριθμό των Αμερικανών που υποβάλλουν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνεται ελαφρά την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό θα μπορούσε να δώσει στην Federal Reserve τον λόγο που χρειάζεται για να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Άλλοι, ωστόσο, αναμένουν ότι το σκοτεινό σύννεφο πάνω από την οικονομία θα αποθαρρύνει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Γέλεν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση

«Τα μεγάλα νέα δεν είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική, ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος και το χειρότερο σενάριο της Fed, ο στασιμοπληθωρισμός, έχει αποφευχθεί προς το παρόν», σχολίασε στο Reuters, ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. «Δεδομένου του πόσο η Fed αύξησε τα επιτόκια, είναι εντυπωσιακό ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με αυτόν τον ρυθμό».

Ανθεκτική οικονομία

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με μη αναθεωρημένο ετήσιο ρυθμό 2,1% το περασμένο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην τρίτη εκτίμηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Η υποβάθμιση της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών σε χαμηλό ποσοστό 0,8% από τον προηγουμένως αναφερόμενο ρυθμό 1,7% αντισταθμίστηκε από μια απότομη ανοδική αναθεώρηση των επιχειρηματικών επενδύσεων σε εργοστάσια εν μέσω της ώθησης της κυβέρνησης Μπάιντεν να επαναφέρει την παραγωγή ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νοικοκυριά δαπάνησαν λιγότερα σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και σε έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό μεγάλης διάρκειας, ρούχα και υποδήματα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 2,2% από τον προηγουμένως αναφερόμενο ρυθμό 2,0%. Η οικονομία επεκτείνεται με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,8%. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας κατά 525 μονάδες βάσης στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%.

Ανησυχίες

Οι σφοδρές εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις δαπάνες, ωστόσο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο της κυβέρνησης, μειώνοντας τη δυναμική το τέταρτο τρίμηνο.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την οικονομική επίβλεψη έως την ιατρική έρευνα, θα ανασταλεί εάν το Κογκρέσο δεν παράσχει χρηματοδότηση για το νέο οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι το κλείσιμο θα μείωνε την αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο κατά δύο δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας για κάθε εβδομάδα που διαρκεί, αν και το αποτέλεσμα ανά εβδομάδα θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας.

«Ανεξάρτητα από τη διάρκεια, οι απολύσεις των ομοσπονδιακών υπαλλήλων θα αφαιρούν 0,15 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε εβδομάδα διακοπής λειτουργίας», έγραψε σε σημείωμα ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Άλεκ Φίλιπς.

Ισχυρή αγορά εργασίας

Παράλληλα, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Μια δεύτερη έκθεση από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 204.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 215.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις παρέμειναν αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο όριο του εύρους των 194.000-265.000 για το 2023. Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, αυξήθηκε κατά 12.000 σε ένα ακόμη χαμηλό 1,670 εκατ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε τον Σεπτέμβριο 16.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή