
Την αντιφατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία στο φόντο των μεγάλων φυσικών καταστροφών που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, αποτυπώνει η δημοσκόπηση Metron Forum 2.0, της εταιρείας Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο αποψινό δελτίο του MEGA με την Ράνια Τζίμα και με τον σχολιασμό του Γιάννη Πρετεντέρη.
Δημοσκόπηση: Την κυβέρνηση «δείχνουν» ως βασική αιτία για τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο
Ταυτόχρονα, η έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε τις μέρες αμέσως πριν και αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας, ένα ορισμένο κλίμα απογοήτευσης και για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό.
Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια μεταβατική φάση στην ελληνική κοινωνία όπου συνδυάζεται η «απότομη προσγείωση» στην πραγματικότητα των μεγάλων καταστροφών, με τη μεγάλη ανησυχία για την ακρίβεια και μια συνολικότερη ανασφάλεια.
Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται πρώτα από όλα στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλοτερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.
Το πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μένει να το δούμε. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι παραμονές των εκλογών καταγράφεται μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιούνιο (που όμως ήταν ούτως ή άλλως μια πολιτικά φορτισμένη προεκλογική περίοδος). Ενδιαφέρον και το σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον των νέων.
Πηγή: in.gr


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα