Οι τιμές του πετρελαίου θα κινούνται σε τριψήφια νούμερα το επόμενο έτος, καθώς ένας υπερκύκλος ανεβάζει τον τομέα των εμπορευμάτων, προειδοποιεί ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρι.

Σε ανάλυσή του υπογραμμίζει ότι το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2024. Και προσθέτει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης στην αγορά πετρελαίου, η οποία είναι πιθανό να επιδεινωθεί το επόμενο έτος και να ωθήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και αυτοί, που εκτιμούν ότι το φράγμα των 100 δολαρίων δεν αποκλείεται να σπάσει νωρίτερα καθώς ήδη το Brent κινείται πάνω από τα 96 δολάρια.

Ο Κάρι, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τριψήφιες τιμές του πετρελαίου από τα τέλη του 2022 , υποστηρίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αργό, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ήταν κοντά στα 100 δολάρια.

Μια «ανάσα» πριν τα 100 δολάρια ο μαύρος χρυσός

«Υπερκύκλος»

«Αυτό που οδηγεί το ράλι είναι ότι η ζήτηση ξεπερνά τις προσδοκίες», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC την Τρίτη, και επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένας «υπερκύκλος» των εμπορευμάτων, περιγράφοντας μία περίοδο όπου οι τιμές των εμπορευμάτων ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποεπένδυσης και της υποπροσφοράς.

Ενώ ο Κάρι εκτίμησε ότι η καταστροφή της ζήτησης θα συμβεί όταν το πετρέλαιο φτάσει τα 125-130 δολάρια, οι ειδικοί λένε ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου προκαλεί περισσότερο πόνο για τους Αμερικανούς και ενδεχομένως μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η αγορά βρίσκεται σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ισχύ, μέχρι το τέλους του έτους. Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν εκτιμά ότι «αυτό ήταν το έναυσμα» και «ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά πρόκειται να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα».

Προσδεθείτε…

Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών της JPMorgan, Κρίστιαν Μάλεκ, προειδοποίησε ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026. Ο ίδιος απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

«Προσδεθείτε. Θα είναι ένας πολύ ασταθής υπερκύκλος», δήλωσε ο Μάλεκ στο Bloomberg, προειδοποιώντας για τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή πετρελαίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η JPMorgan εκτιμούσε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εκτός και αν υπάρξει κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που θα ταράξει τις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities