Λίγα 24ωρα πριν από τη έναρξη της χειμερινής περιόδου για την Ευρώπη, η οποία συνήθως τοποθετείται στις αρχές του Οκτωβρίου, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ενεργειακές τιμές  και φόβοι να μην επαναληφθεί το σενάριο το περασμένου έτους.

Η ενεργειακή αγορά κινείται μεταξύ συμπληγάδων, με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να κινούνται ανοδικά. «Σύμμαχοι» πάντως επί του παρόντος είναι ο ήπιος καιρός, αλλά και οι αποθήκες φυσικού αερίου, στις οποίες η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 95%.

Πετρέλαιο vs φυσικό αέριο – Ποια είναι η οικονομικότερη λύση

Ηλεκτρικό ρεύμα

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση στην Ελλάδα προχωρά στην επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος για έναν ακόμα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει την επιδότηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά.

Οι εκτιμήσεις θέλουν να κινείται ανάμεσα στα 0,01 με 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η νέα ενίσχυση έρχεται να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών.

Η πολιτική της κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί επισήμως θέλει τη συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι εκτιμήσεις και των παικτών της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν τις τιμές του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση και των τιμών ηλεκτρισμού να είναι ευμετάβλητες. Μάλιστα προβλέπουν αυξητικές τάσεις τη χειμερινή περίοδο, προκαλώντας πρόσθετη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Καυτές αναμένονται και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, με τη διανομή του να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Με τα σημερινά δεδομένα, η πρεμιέρα θα είναι γύρω στα 1,50 ευρώ με 1,55 ευρώ ανά λίτρο, ενώ δεν λείπουν και οι προβλέψεις για 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Σχέδιο για εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επαναλάβει την περσινή του απόφαση για επιδότηση της τιμής της αντλίας.

Έτσι, η μόνη γραμμή άμυνας που έχουν τα νοικοκυριά είναι το επίδομα θέρμανσης το οποίο βέβαια θα χορηγηθεί σε εκείνους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

Φωτιά στο πετρέλαιο

Το αργό Brent, το οποίο σήμερα σταθεροποιείται στα 95 δολάρια, φλερτάρει με τα 100 δολάρια, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τα «παιχνίδια του ΟΠΕΚ» μπορεί να εκτινάξουν τις τιμές σε επίπεδα ακόμα και πάνω από τα 150 δολάρια, αν το πετρελαϊκό καρτέλ δεν λάβει άμεσα μέτρα για να προσαρμόσει στην προσφορά.

Η αγορά βρίσκεται σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ισχύ, μέχρι το τέλους του έτους. Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν εκτιμά ότι «αυτό ήταν το έναυσμα» και «ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά πρόκειται να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα».

Το φυσικό αέριο

Σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, σήμερα ενισχύονται κατά 5,4% στα 41,425 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ από την αρχή του μήνα η άνοδος ξεπερνά το 20%.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης της Νορβηγίας και απεργίες σε δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας, οι οποίες έχουν ήδη λήξει, προκάλεσαν έντονη αστάθεια  στις τιμές, ενισχύοντας της ανησυχίες ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε εξωγενείς πιέσεις.

Με το βλέμμα στον Οκτώβριο

Η αρχή του Οκτωβρίου σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη ενός νέου έτους φυσικού αερίου, η οποία συνήθως συνοδεύεται από την απόσυρση μεγάλων ποσοτήτων από τις αποθήκες καθώς ξεκινά η περίοδος θέρμανσης της Ευρώπης. Είναι επίσης η στιγμή που συνήθως ανανεώνονται ορισμένες συμβάσεις προμήθειας στην περιοχή.

Μια περαιτέρω σειρά περικοπών δυναμικότητας ανακοινώθηκε την Πέμπτη στις νορβηγικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.

«Οι εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν το πρόγραμμα συντήρησης τροποποιηθεί περαιτέρω», ανέφερε σε σημείωμα η EnergyScan της Engie SA. «Με τον ήπιο καιρό που αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου και τις σταθερές ροές LNG στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, η θεμελιώδης εικόνα παραμένει ελαφρώς ανοδική για την προτροπή με διακοπές που παρέχουν βραχυπρόθεσμη υποστήριξη».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς πολύ ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, αλλά παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν διακοπές στον παγκόσμιο εφοδιασμό. Η εξάρτηση από το LNG σημαίνει επίσης έναν πιθανό αυξημένο ανταγωνισμό με πελάτες στην Ασία, εάν η ζήτηση ανακάμψει εκεί.

Προσδεθείτε…

Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών της JPMorgan, Κρίστιαν Μάλεκ, προειδοποίησε ότι η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026. Ο ίδιος απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

«Προσδεθείτε. Θα είναι ένας πολύ ασταθής υπερκύκλος», δήλωσε ο Μάλεκ στο Bloomberg, προειδοποιώντας για τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ και την έλλειψη επενδύσεων σε νέα παραγωγή πετρελαίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η JPMorgan εκτιμούσε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εκτός και αν υπάρξει κάποιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που θα ταράξει τις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια