Βαρύς αναμένεται ο φετινός λογαριασμός των ελληνικών νοικοκυριών για τη θέρμανση καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και οι εκτιμήσεις με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν τιμή εκκίνησης τουλάχιστον στα 1,50 ευρώ ανά λίτρο.  Το ράλι των διεθνών τιμών καυσίμων που είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων του αργού πετρελαίου συνεχίζεται και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς δεν αποκλείουν τη διαμόρφωση των τιμών ακόμη και σε επίπεδα της τάξης των 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Η περυσινή χειμερινή σεζόν άνοιξε με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37 – 1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα σκαριά εκπτώσεις από τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Η επιδότηση

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει την οριζόντια επιδότηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αρμόδιους στελέχη να σημειώνουν ότι το μέτρο που εφαρμόστηκε την περσινή χειμερινή σεζόν ήταν προσωρινό λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στραμμένα τα βλέμμα του στις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και εφόσον αυτές αγγίξουν… κόκκινο τότε θα παρέμβουν.

Έτσι, το plan b εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί όταν η τιμή του λίτρου ξεπεράσει το 1,6-1,7 ευρώ το λίτρο.

Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά από την κυβέρνηση την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αντί της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, με την προβλεπόμενη δαπάνη των 237 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να επιδοτηθεί η τιμή κατά τουλάχιστον 24 λεπτά, οπότε θα ελαφρυνόταν αμέσως ο καταναλωτής, αφού θα αγόραζε το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,26 ευρώ το λίτρο αντί 1,50 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, θα εφαρμοστεί ένας νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία