Ο δομικός πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης του κόστους των καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις αύξησης του κόστους διαβίωσης φτάνουν στην κορύφωσή τους κι αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ανακουφιστικά στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή ήταν σταθερή τον Αύγουστο, ένα σημάδι που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να βιώνουν τις πιέσεις από την ήπια παγκόσμια ζήτηση και τα αδύναμα σημάδια ανάπτυξης στην οικονομία της Κίνας.

Ιαπωνία: Ρεκόρ αγοράς διεθνών ομολόγων

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) του Τόκιο, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα φρέσκα τρόφιμα, αλλά περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της διάμεσης πρόβλεψης της αγοράς για άνοδο 2,6%.

Η επιβράδυνση ήρθε μετά από την άνοδο της τάξης του 2,8% που σημειώθηκε τον Αύγουστο, εντούτοις ξεπέρασε τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 16ο συνεχόμενο μήνα.

Ένας δείκτης που αφαιρεί το κόστος τόσο των φρέσκων τροφίμων όσο και των καυσίμων, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την BOJ (κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας) ως καλύτερος δείκτης των γενικών τάσεων των τιμών, κατέγραψε αύξηση κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από άνοδο 4,0% τον Αύγουστο.

Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τροφίμων, των καθημερινών ζωτικών αγαθών και των τιμών των υπηρεσιών πιθανότατα θα κρατήσουν την BOJ υπό πίεση να καταργήσει σταδιακά τα αρνητικά επιτόκια, λένε οι αναλυτές.

Πιο αργά υποχωρεί ο πληθωρισμός

«Αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί τώρα, αυτό εξελίσσεται πιο αργά από ό,τι είχε προβλέψει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναθεωρήσει περαιτέρω τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό για το τρέχον οικονομικό έτος στην επόμενη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Marcel. Thieliant, επικεφαλής Ασίας-Ειρηνικού στην Capital Economics.

«Η άποψή μας είναι ότι η ΒΟJ θα χρησιμοποιήσει το τρέχον παράθυρο ευκαιρίας για να εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια και να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιανουάριο του επόμενου έτους».

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων πέρυσι οδήγησε πολλές ιαπωνικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την αποστροφή τους στις αυξήσεις των τιμών και να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη στα νοικοκυριά, διατηρώντας τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της BOJ για περισσότερο από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η υπέρβαση του πληθωρισμού οδήγησε τη BOJ να κάνει μέτριες αλλαγές στην πολιτική ελέγχου των αποδόσεων των ομολόγων τον περασμένο μήνα, μια κίνηση που οι επενδυτές θεώρησαν ως μια μετατόπιση από την παραδοσιακή πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκούνταν επί δεκαετίες.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κάζουο Ουέντα απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρης εξόδου από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική, λέγοντας ότι πρέπει να περιμένει έως ότου οι μισθοί αυξηθούν αρκετά για να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά γύρω στο 2%.

Υπογραμμίζοντας την εύθραυστη φύση της οικονομίας της Ιαπωνίας που βασίζεται στις εξαγωγές, η εργοστασιακή παραγωγή παρέμεινε σταθερή τον Αύγουστο, καθώς η παραγωγή για αυτοκίνητα, προϊόντα χάλυβα και μηχανήματα μειώθηκε.

Οι βιομηχανίες που συμμετείχαν σε έρευνα του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναμένουν αύξηση της παραγωγής κατά 5,8% τον Σεπτέμβριο και αύξηση κατά 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή