Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον αν οι εταιρείς θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές και τους μισθούς εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, τονίζοντας εκ νέου την αποφασιστικότητα της τράπεζας να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters

Όσον αφορά τις προοπτικές των υπόλοιπων οικονομιών παρουσίαστηκε επιφυλακτικός προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και την υποτονική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

«Το κλειδί για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής είναι κατά πόσον η ισχυρή αύξηση των μισθών και της κατανάλωσης, και όχι οι πιέσεις  από την αύξηση του κόστους των εισαγωγών, θα γίνουν ο βασικός μοχλός του πληθωρισμού» τονίζει ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης. «Βλέπουμε κάποια σημάδια αλλαγής στην συμπεριφορά των επιχειρήσεων όσον αφορά τη διαμόρφωση των μισθών και των τιμών. Αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αν αυτές οι αλλαγές θα διευρυνθούν», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC) η BOJ κατευθύνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και περιορίζει την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων γύρω στο μηδέν.

Ο Οουέντα εξήγησε ότι η BOJ θα μπορούσε να τροποποιήσει το YCC όταν η σταθερή, διαρκής επίτευξη του στόχου της για τον πληθωρισμό του 2% έρθει στον ορίζοντα Ωστόσο, η BOJ δεν είχε ακόμη «καμία σαφή εικόνα στο μυαλό της» σχετικά με το πότε και πώς θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ανώτατο όριο απόδοσης ή να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.«Θα είναι μια συνολική κρίση που θα αξιολογεί διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών προοπτικών, καθώς και της δύναμης της κατανάλωσης και των κεφαλαιουχικών δαπανών», πρόσθεσε.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της BoJ 

Η BOJ διατήρησε την Παρασκευή τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τη δέσμευσή της να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει βιώσιμα στο στόχο της, διαλύοντας τις εικασίες της αγοράς ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα ωθούσε σύντομα την τράπεζα να σταματήσει σταδιακά τη μαζική νομισματική της τόνωση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνεδρίαση είπε ότι η BOJ δεν είναι «πλήρως πεπεισμένη» ότι οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχίσουν να επιταχύνονται, καθώς πολλές εταιρείες φαίνονται αναποφάσιστες σχετικά με τη μισθολογική στρατηγική τους για το επόμενο έτος και μετέπειτα.

«Ο πληθωρισμός που ωθεί το κόστος που έχουμε δει μέχρι στιγμής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό στηρίζουμε τη ζήτηση και την ευρύτερη οικονομία με χαλαρή νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Το αδύναμο γεν

Σχετικά με την υποχώρηση του γεν ο Ουέντα εξήγησε ότι παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις τους στις εξελίξεις της οικονομίας και των τιμών. Η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει δεχθεί κριτική από πολιτικά στελέχη καθώς θεωρούν ότι πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου

Η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της BOJ έχει κατηγορηθεί από ορισμένους πολιτικούς ότι πλήττει τα νοικοκυριά και τους λιανοπωλητές με την αποδυνάμωση του γεν και την αύξηση του κόστους εισαγωγής πρώτων υλών. Στο παρελθόν, το αδύναμο γεν έχαιρε εκτίμησης από στελέχη επιχειρήσεων στην Οσάκα, η οποία φιλοξενεί μεγάλους εξαγωγείς και κατασκευαστές όπως η Panasonic (6752.T). Τώρα όμως  τα στελέχη που μίλησαν με τουν Ουέντα παραπονέθηκαν για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί το αδύναμο γεν στις μικρότερες επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. «Ελπίζουμε ότι η BOJ θα κινηθεί αργά και προσεκτικά προς την έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική», ο  επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Οσάκα, Σίνγκο Τόρι στη συνάντηση με τον Ueda.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής