Υπέρ της κατασκευής νέου υποθαλάσσιου καλωδίου διαδικτύου που θα συνδέει πολλά νησιά του Ειρηνικού, είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα σχέδιο για το έργο που ήρθε σε γνώση του Reuters, ενισχύοντας τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον σε μια περιοχή όπου επιδιώκει να αυξήσεις την επιρροή της και η Κίνα.

Το καλώδιο του Κεντρικού Ειρηνικού θα συνδέει την Αμερικανική Σαμόα με το Γκουάμ -δύο εδάφη των ΗΠΑ- και θα εκτείνεται σε έως και 12 ακόμη νησιά του Ειρηνικού, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δείχνει τη διαδρομή του καλωδίου. Το Γκουάμ φιλοξενεί μια βασική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες του καλωδίου παρουσιάστηκαν σε ένα βιομηχανικό συνέδριο στη Σιγκαπούρη από τους προγραμματιστές, Paul McCann και John Hibbard, δύο βετεράνους συμβούλους υποθαλάσσιων καλωδίων. Η APTelecom, μια εταιρεία συμβούλων τηλεπικοινωνιών με έδρα τις ΗΠΑ, εκτελεί τη μελέτη σκοπιμότητας.

Grid Telecom: Συμφωνία με την Tamares Telecom για υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή

Το νέο καλώδιο θα μπορούσε να συνδέει τα εδάφη των ΗΠΑ με την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Σαμόα, το Τουβαλού, τα Φίτζι, το Ναούρου, τα Νησιά Μάρσαλ, το Κιριμπάτι, τα Νησιά Κουκ, το Γουόλις και Φουτούνα και τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, όπως προκύπτει από το σχέδιο του έργου.

Περαιτέρω χρηματοδότηση για το έργο πιθανότατα θα προέλθει από διάφορους χορηγούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και φορείς βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3-5 χρόνια για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν. Το προτεινόμενο καλώδιο θα εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ένα ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μετά από συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Νήσων Ειρηνικού και του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει μια μελέτη σκοπιμότητας 3 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά το καλώδιο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν συγκεκριμένα οι εμπλεκόμενες χώρες.

Για πρώτη φορά ίντερνετ στο Toυβαλού

Αυτό θα ήταν το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει το Τουβαλού, ένα μικρό έθνος περίπου 11.000 κατοίκων, ανέφερε η USTDA σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook.

Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία διασχίζουν τον πυθμένα του ωκεανού και μεταδίδουν το 99% της διηπειρωτικής διαδικτυακής κίνησης, έχουν γίνει βασικός στίβος ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως αναφέρθηκε σε έρευνα του Reuters τον Μάρτιο.

Τα νησιά του Ειρηνικού, που σχηματίζουν ένα τεράστιο τόξο στα βόρεια της συμμάχου των ΗΠΑ, Αυστραλίας, είναι στρατηγικά σημαντικά για τις ναυτικές κινήσεις των ΗΠΑ και φιλοξενούν πολύτιμα ορυκτά και αλιεία.

Τα νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό έχουν ευάλωτη υποδομή Διαδικτύου. Η Τόνγκα αποκόπηκε από τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα για ένα μήνα πέρυσι μετά από έκρηξη ηφαιστείου και τσουνάμι που έκοψε το μοναδικό υποθαλάσσιο καλώδιο της.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού να αποκρούσουν τις προσπάθειες της Κίνας για «οικονομικό καταναγκασμό». Το Πεκίνο υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα πέρυσι, προκαλώντας φόβους για στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Η Ουάσιγκτον παρενέβη πριν από δύο χρόνια για να εμποδίσει μια κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο Διαδικτύου στα νησιά του Ειρηνικού, σύμφωνα με σχετική αποκάλυψη που είχε κάνει τότε το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία συμφώνησαν φέτος να συμβάλουν οικονομικά στην αναβίωση του έργου, που είναι γνωστό ως Καλώδιο της Ανατολικής Μικρονησίας και το οποίο θα συνδέει τα νησιωτικά κράτη του Ναούρου, του Κιριμπάτι και της Μικρονησίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή