Ανεστάλησαν οι επισκέψεις τουριστών σε ορισμένα αξιοθέατα της αρχαίας ακρόπολης των Ίνκα στο Μάτσου Πίτσου, λόγω διάβρωσης του εδάφους που απειλεί τα λιθόκτιστα μνημεία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Ο Ναός του Κόνδορα, ο Ναός του Ήλιου και η Ιντιγουατάνα – μια λαξευμένη πέτρα που χρησίμευε για αστρονομικές παρατηρήσεις – «έχουν κλείσει προσωρινά για τους επισκέπτες», δήλωσε η Μαρίτσα Κάντια, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού στο Κούσκο.

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών προκαλεί αλλοίωση των λιθόκτιστων μνημείων σε αυτά τα τρία εμβληματικά αξιοθέατα της ακρόπολης, εξ ου και η ανάγκη να κλείσουν για συντήρηση. «Η φθορά είναι μη αναστρέψιμη», εξήγησε και τόνισε πως «πρέπει να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας».

Περού: Ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το ηφαίστειο Ουμπίνας βρυχάται

Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο

Η ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού και δέχεται καθημερινά 3.800 επισκέπτες κατά μέσο όρο. Χτισμένη τον 15ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Πατσακούτεκ, σε υψόμετρο 2.500 μ., θεωρείται το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκα. Το 1983 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πριν από οκτώ μήνες περίπου είχε ξανακλείσει το Μάτσου Πίτσου, αλλά αυτή τη φορά λόγω των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα και στις οποίες 46 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τον Ιανουάριο του 2023 είχε δοθεί εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των ‘Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών,  όπως είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στο σπουδαίο μνημείο είχε κοπέι επί αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές από διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα