REUTERS BREAKINGVIEWS

Το κυνήγι της Σαουδικής Αραβίας για λαμπερούς αστέρες του ποδοσφαίρου είναι περισσότερο ευκαιρία παρά απειλή για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ είναι απλώς ο τελευταίος διάσημος ποδοσφαιριστής που πήγε ανατολικά, εντάχθηκε στην κρατική Αλ Χιλάλ από την Παρί Σεν Ζερμέν για περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ. Η σαουδαραβική «βουλιμία» μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές ομάδες να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να τηρήσουν σκληρούς νέους οικονομικούς κανόνες. Το ερώτημα είναι αν το ίδιο το Βασίλειο θα μπορούσε μια μέρα να γίνει σοβαρός παίκτης.

Η ομάδα Roshn Saudi League είναι «πρώτος σκόρερ» στην ποδοσφαιρική μεταγραφική αγορά. Αυτή τη σεζόν σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένων των Al-Nassr και Al-Ittihad, που υποστηρίζονται και οι δύο από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, έχουν ξοδέψει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν παίκτες όπως ο Neymar και ο Rúben Neves, σύμφωνα με το Transfermarkt .

Η Πρέμιερ Λιγκ της Βρετανίας έχει κερδίσει πάνω από το ένα τρίτο αυτού του απροσδόκητου κέρδους. Η κορυφαία κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας, που αριθμεί συνολικά 18 συλλόγους, κατατάσσεται φέτος στη δεύτερη θέση σε καθαρές δαπάνες παικτών παγκοσμίως πίσω μόνο από την Premier League, σύμφωνα με το Sports Business Group της Deloitte, ξεπερνώντας την ισπανική LaLiga.

Η μείωση των μισθών στην Ευρώπη μπορεί να φέρει κι άλλες συμφωνίες. Η UEFA, το διοικητικό όργανο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εισήγαγε νέους κανόνες που περιορίζουν τις δαπάνες των συλλόγων για μισθούς, μεταγραφές και αμοιβές ατζέντηδων στο 70% των εσόδων. Αυτό τους δίνει έναν λόγο να ξεφορτώνονται τους ακριβούς παίκτες. Σχεδόν οι μισοί σύλλογοι στην Πρέμιερ Λιγκ της Βρετανίας ήταν ήδη πάνω από αυτό το όριο το 2021/2022, σύμφωνα με την ανάλυση της Deloitte. Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει τέτοιους κανόνες κάνει τους συλλόγους της λογικούς αγοραστές.

Τέτοιες μεταγραφές θα μπορούσαν να είναι αυτογκόλ. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να μετατρέψει την εκκολαπτόμενη ποδοσφαιρική βιομηχανία του Βασιλείου σε παγκόσμια δύναμη. Εάν το Ριάντ συνεχίσει να μαζεύει μεγάλα αστέρια, τότε οι δυτικοί σύλλογοι θα μπορούσαν μια μέρα να χάσουν πολύτιμα έσοδα από το merchandising και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ωστόσο, για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου θα χρειαστούν περισσότερα από μερικά κόλπα του Νεϊμάρ εντός γηπέδου. Το παγκόσμιο κοινό του σαουδαραβικού ποδοσφαίρου είναι ακόμα χαμηλό: η DAZN, η υπηρεσία ροής που υποστηρίζεται από τον Len Blavatnik, μόλις εξασφάλισε τα δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας σε έξι χώρες για μόλις 500.000 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η προσπάθεια της Κίνας να σχηματίσει μια παγκόσμια σούπερ λίγκα, η οποία την είδε να μαζεύει παίκτες όπως ο Oscar και ο Marouane Fellaini την τελευταία δεκαετία, δεν έχει ακόμη μειώσει τα έσοδα των δυτικών συλλόγων. Και με την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο να κορυφώνεται, το Βασίλειο μπορεί σύντομα να αποφασίσει ότι υπάρχουν καλύτερες χρήσεις για τα μετρητά του. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα πρέπει να πάρουν τα χρήματα πριν σφυρίξει ο διαιτητής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners