Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, έθεσε ως προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην ημερίδα για την βιολογική παραγωγή, που έγινε στο Ηράκλειο.

Αναφερόμενος στο αντικείμενο της Ημερίδας ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει βιολογικό νησί, αν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει το υπουργείο και η ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή κρητική διατροφή.

Ημερίδα για τον εορτασμό της «ημέρας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ»

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική κρίσης το ΥπΑΑΤ, όπως είπε ο υπουργός βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με τα νέα καιρικά φαινόμενα με τα οποία όχι μόνο πρέπει να μάθουμε να ζούμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε. Σε αυτό το πλαίσιο θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών στους εξής άξονες:

  1. Στην αναγκαία, ενιαία και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και των εγγειοβελτιωτικών έργων.Η άρδευση, αποτελεί απόλυτη και καθοριστική προτεραιότητα. Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η άμεση ολοκλήρωση, αλλά και ο ενιαίος σχεδιασμός σε πολλά μικρά και μεγάλα δημόσια έργα, σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές. Φυσικά, είναι απαραίτητη και η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950.
  2. Στην αναγκαία, επίσης, αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί δομικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα, αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες των αγροτών. Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ είναι ο μετασχηματισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε α) οι πληρωμές να γίνονται πιο ευέλικτα και πιο άμεσα και β) νέα δεδομένα, νέες ασθένειες, νέοι κίνδυνοι να συμπεριληφθούν δημιουργώντας νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη.  Στόχος να διευρυνθεί η δυνατότητα για  τα αιτήματα που μπορούν να κατατεθούν στον ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στη μείωση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.
  3. Στην πλήρη ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός. «Παιχνιδάκια στην πλάτη των παραγωγών δεν θα επιτρέψω να γίνονται από κανέναν», σημείωσε. Η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ φέρνει τις υπηρεσίες του στη νέα εποχή, ώστε:
    α) να υπάρχει σε όλα διαφάνεια, τάξη, αξιοπιστία και εσωτερικός έλεγχος,
    β) άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών, και
    γ)ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί ο παραγωγός, καθώς και διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.
  4. Στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προσφέρει η ΕΕ. Όπως εξήγησε ο ΥπΑΑΤ, ο στόχος πάνω στον οποίο εργάζεται είναι διττός:
    α) η εξεύρεση νέων επιπλέον  πόρων και
    β) η δυνατότητα αξιοποίησης των υπαρχόντων.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Το σημαντικότερο είναι λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων που δικαιούμαστε, ώστε να μην επιστρέφουν, ως αναξιοποίητοι στις Βρυξέλλες. Όπως επισήμανε έχει ακόμη ζητήσει από τις 18 Σεπτεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για παρεκκλίσεις στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ και ενεργοποίηση μέτρων για φυσικές καταστροφές από το ΠΑΑ. Ενώ έχει προτείνει και την αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού του 2024, από το οποίο η χώρα μας ζητεί να λάβει ένα μεγάλο ποσό.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για αύξηση των νέων αγροτών στους 60.00 και η αύξηση της βιολογικής παραγωγής από 9,1% που είναι σήμερα στο 16,4%, έως το 2027 συνδέονται μεταξύ τους.

Θύμισε ότι από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών στους 14.000 αρχικά δικαιούχους προσετέθησαν, επί πλέον 2.100 επιλαχόντες, οι οποίοι θα λάβουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

«Εξασφαλίσαμε, ήδη, την ένταξη και πληρωμή όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών της τελευταίας προκήρυξης. Ειδικότερα, στην Κρήτη κατανεμήθηκε το ποσό των 27,6 εκ. € στους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς της Κρήτης, εκ των οποίων 12 εκ. € στον νομό Ηρακλείου. Η κατανομή των επιλαχόντων νέων αγροτών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα στο νησί μας έχει ως εξής:

  • 738 επιπλέον νέοι αγρότες στην Κρήτη, εκ των οποίων, 330 στο ν. Ηρακλείου, 183 στο ν. Λασιθίου, 59 στο ν. Ρεθύμνου και 166 στο ν. Χανίων.
  • Συνολικά, 6.000 περίπου νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του νησιού μας ενισχύονται με πόρους της τάξης των 188 εκ. €, με τους 2.435 από αυτούς να εντοπίζονται στον νομό Ηρακλείου και να ενισχύονται με 57,7 εκ. €.»

Τόνισε ότι τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, τη φυσική εξέλιξη της παραγωγής και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Και υπενθύμισε ότι «με προτροπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος βιολογικής παραγωγής που έχει ποτέ εφαρμοσθεί στην Ελλάδα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 705 εκατ. ευρώ και περίπου τα 305 εξ αυτών αφορούν τη βιολογική κτηνοτροφία, έναν κλάδο με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα μας.

Από το πρόγραμμα ωφελούνται περίπου 60.000 παραγωγοί, οι οποίοι εξασφαλίζουν αυξημένα εισοδήματα. Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη στην τελευταία πρόσκληση για τα βιολογικά έλαβε 190 εκατ. ευρώ και ωφελήθηκαν 13.518 δικαιούχοι.

«Η βιοποικιλότητα της ελληνικής γης καθιστά ούτως ή άλλως τα ελληνικά κρέατα μοναδικά σε γεύση και σε ποιότητα. Θα ήταν – και επιχειρηματικά- λάθος να μη στηρίξουμε την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς μέσω αυτής η ελληνική παραγωγή μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο και να κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος βιοκαλλιεργειών ενισχύθηκε η μελισσοκομία, και σημείωσε ότι «Το ίδιο μπορεί να γίνει μέσω της στήριξης της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Ήδη η ελληνική ιχθυοπαραγωγή κατακτά την Ευρώπη. Με την αξιοποίηση του πλούτου των ελληνικών θαλασσών και λιμνοθαλασσών, θα μπορούσαμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως».

Παράλληλα τόνισε ότι στόχος του ΥπΑΑΤ είναι να συνδεθεί η βιολογική παραγωγή με τον τουρισμό. Το ελληνικό βιολογικό πιάτο πρέπει να μπει στο βασικό μενού όλων των ξενοδοχείων της χώρας. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν δίκτυα βιολογικού τουρισμού. Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχει χρέος να επιλύσει η πολιτεία, ως σημαντικότερα ανέφερε:

  • την έλλειψη εφοδιαστικών αλυσίδων,
  • την έλλειψη γνώσης από τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών του τι είναι τα βιολογικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η βιολογική συνείδηση στους νέους
  • την υψηλή τιμή των βιολογικών προϊόντων, που μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αύξηση της παραγωγής.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO