Άνοδο μετά από έξι μήνες κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, στέλοντας σήμα ότι τομείς της οικονομίας αρχίζουν να κινούνται.

Ο δείκτης PMI της μεταποίησης  αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,7 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας , ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Κίνα: Εκτίναξη εξαγωγών προς τη Ρωσία που πλημμύρισε από… κοντέινερ

Ο δείκτης της μη μεταποιητικής δραστηριότητας – ο οποίος καταγράφει τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών – αυξήθηκε στο 51,7 από 51 τον Αύγουστο, επίσης πάνω από τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές εξετάζουν αν τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της Κίνας ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη που φέτος δοκιμάστηκε από την αδύναμη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τη διαρκή κρίση στην αγορά ακινήτων. Μαζί με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η χώρα καταγράψει αύξηση του δανεισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης για υποδομές, καθώς οι αρχές αναζητούν τρόπο να στηρίξουν την ανάπτυξη.

«Η μέτρηση του PMI ενισχύει την άποψή μας ότι η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται», εξηγεί στο Bloomberg ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Ρέιμοντ Γεν «Ένα φωτεινό σημείο είναι η ισχυρή ανάγνωση των τιμών εισροών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αποπληθωριστική πίεση έχει τουλάχιστον ανακουφιστεί λίγο».

Οι πρόσφατοι δείκτες έχουν δείξει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα επίπεδα της επιβράδυνσης. Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, ενώ η πτώση των εξαγωγών έχει αμβλυνθεί και οι πιστώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι προοπτικές της οικονομίας

Ακόμα κι έτσι, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες. Οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ στην τελευταία έρευνα του Bloomberg, βλέποντας πλέον τη χώρα να ανταποκρίνεται μόλις και μετά βίας στον στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% για το έτος.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε την Πέμπτη να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη των ετήσιων στόχων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας σε ομιλία του για την 74η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους μακροοικονομικούς ελέγχους και να επεκτείνει την εγχώρια ζήτηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για «συνεχή βελτίωση» της οικονομίας, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή