Παρά το πρόσφατο ράλι που έχει φέρει τις τιμές του πετρελαίου μία ανάσα από τα 100 δολάρια, ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές του πετρελαϊκού καρτέλ.

Οι υπουργοί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συναντώνται στις 4 Οκτωβρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό περίπου δέκα μηνών, καθώς η αυστηρότερη προσφορά, εν μέρει λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + και της αυξανόμενης ζήτησης, αντισταθμίζει την ανησυχία για επίμονο πληθωρισμό και ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη.

Τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+ που αρνήθηκαν να κατονομαστούν δήλωσαν ότι η επιτροπή πιθανότατα δεν θα κάνει καμία αλλαγή στην ισχύουσα πολιτική κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης της Τετάρτης.

Πάνω από 60 εκατ. την ημέρα κερδίζουν Μόσχα και Ριάντ από το πετρελαϊκό ράλι

Οι κινήσεις Ριάντ και Μόσχας

«Δεν έχει συζητηθεί τίποτα. Πιθανότατα θα είναι μια κανονική συνάντηση με έμφαση στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+», είπε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές.

Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη της Αυστρίας και το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό.

Εμμένει στην πολιτική του ΟΠΕΚ

Προ 10ημέρου ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν επανέλαβε ότι οι κινήσεις του Ριάντ και Μόσας, δεν αποσκοπούν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ, όπως τόνισε, εργάζεται για να διατηρήσει τις αγορές πετρελαίου σταθερές και να βελτιώσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να στοχεύει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο τιμών για το αργό.

«Προληπτικά, προληπτικά και προληπτικά – αυτές οι τρεις λέξεις θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την κατάσταση γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αβεβαιότητες που προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η ενημέρωση για τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τις εθελοντικές περικοπές τους. Στις 5 Σεπτεμβρίου, επέκτειναν τις περικοπές ύψους 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και είπαν ότι θα επανεξετάζουν τις αποφάσεις περικοπών σε μηνιαία βάση.

Το πρόσφατο ράλι στις τιμές, ώθησε ορισμένους αναλυτές να υποστηρίξουν ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα να μειωθούν οι εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας. Άλλοι αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα επεκταθούν έως το 2024.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προεδρεύει του JMMC, νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι απαιτούνται περικοπές του ΟΠΕΚ+ για να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια