Η πολιτική μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η υψηλή ζήτηση ενόψει χειμώνα, η άνοδος του δολαρίου, η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές για να ενισχύσει τις εγχώριες ποσότητες είναι οι πέντε βασικοί λόγοι που οδηγούν τις τιμές του μαύρου χρυσού κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για εξέλιξη που βάζει φωτιά στο κόστος των υγρών καυσίμων, περιλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει σύντομα να διατίθεται στην αγορά. Το ακόμη πιο ακριβό πετρέλαιο αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που προσπαθούν να ισορροπήσουν τη νομισματική τους πολιτική με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να μην πληγεί η ανάπτυξη.

Πετρέλαιο: «Πρόσω ολοτάχως» για τα 100 δολάρια

Οι τιμές

Οι τιμές του μπρεντ που είναι σημείο αναφοράς για την Ευρώπη ξεπέρασαν ακόμη και τα 97,3 δολάρια για να διαμορφωθούν στη συνέχεια στα 96,7 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για άνοδο πάνω από 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου όταν στα μέσα του μήνα οι τιμές ήταν στα 72 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού WTI ήταν στα 93,9 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2022.

Στη νέα άνοδο των τιμών συνέβαλε και το ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας στα 416,3 εκατομμύρια βαρέλια σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μείωση κατά 320.000 βαρέλια που ανέμεναν αναλυτές.

Τα αποθέματα

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα που είναι μεγάλο κέντρο αποθήκευσης και σημείο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 943.000 βαρέλια σε κάτι λιγότερο από 22 εκατομμύρια βαρέλια, που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2022.

Τα αποθέματα στο Cushing έχουν πέσει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της έντονης ζήτησης πετρελαίου για διύλιση και για εξαγωγές προκαλώντας γενικότερες ανησυχίες. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει ελαφρά την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέβηκαν ξανά καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις περιορισμένες προμήθειες την ώρα που πλησιάζει ο χειμώνας. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε περικοπές παραγωγής 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα έως το τέλος του έτους.

Πλήγμα στην προσφορά

Επιπλέον σε μια κίνηση που αναμένεται να πλήξει κι άλλο την προσφορά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές της χώρας να διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση των εγχώριων λιανικών τιμών των καυσίμων μετά το άλμα που προκλήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν κάνει τώρα προτάσεις για περιορισμό των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες για εσωτερική χρήση.

Με την προσφορά να διαμορφώνεται στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα λόγω πολιτικής του ΟΠΕΚ+, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Αυτό το διάστημα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την προσφορά κατά τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο ανέφεραν αναλυτές στην τηλεόραση του Bloomberg TV.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην προσφορά αυτή αποδίδονται στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία που με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις μαύρου χρυσού.

Στις αρχές του μήνα ο ΟΠΕΚ προέβλεπε έλλειμμα έως και 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να αποδεικνύεται ανθεκτική, πολλοί παράγοντες στην αγορά βλέπουν τώρα το πετρέλαιο να φτάνει στα 100 δολάρια που είναι ψυχολογικό όριο. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει ότι με τις τιμές ξανά σε τόσο υψηλά επίπεδα μπορεί να υπάρξει κάμψη της ζήτησης και να επέλθει διόρθωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities