Κατά 35% αναμένεται να αυξηθούν οι λογαριασμοί νερού για τα νοικοκυριά στην Αγγλία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς οι προμηθευτές αυξάνουν τις επενδύσεις για να επεκτείνουν και να διορθώσουν τα δίκτυα με διαρροή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταιρείες ύδρευσης σχεδιάζουν να δαπανήσουν 96 δισ. στερλίνες (117 δισ. δολάρια) την πενταετία έως το 2030 για μια σειρά έργων και θα ζητήσουν άδεια από τη ρυθμιστική αρχή Ofwat προκειμένου να αυξήσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Το πρόγραμμα δαπανών θα είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα και θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με την εμπορική ένωση WaterUK.

«Οι πλούσιοι να πληρώνουν ακριβότερα το νερό» προτείνει βρετανική εταιρεία ύδρευσης

Σημειώνεται πως ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, καθώς οι διαρκείς εκκλήσεις καταναλωτών και πολιτικών για τον καθαρισμό των υδάτινων οδών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσαν με την εκτίναξη του χρέους σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους προμηθευτές. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, αλλά η αύξηση των λογαριασμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους καταναλωτές που «παλεύουν» με την ακρίβεια.

Οι υπέρογκες δαπάνες

Οι εταιρείες υποβάλλουν τις επιμέρους προτάσεις τους στην Ofwat. Τη Δευτέρα, η United Utilities Group – η οποία δραστηριοποιείται στη βόρεια Αγγλία – και η Pennon Group ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών ύψους 13,7 και 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών αντίστοιχα, ενώ η Severn Trent κατέθεσε το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα.

Συνολικά, οι βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών λυμάτων και να μειώσουν τις διαρροές κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο μέχρι το 2030, σύμφωνα με το WaterUK. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 10 νέες δεξαμενές – οι πρώτες στη Βρετανία που αναπτύσσονται από το 1991.

Όπως τονίζεται, τα τελικά σχέδια θα συμφωνηθούν από την Ofwat τον Δεκέμβριο του 2024, με τις αλλαγές στους λογαριασμούς να τίθενται σε ισχύ από τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής, οι καταναλωτές να καλούνται τώρα να πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε ο Στιβ Ριντ, τομεάρχης περιβάλλοντος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. «Θα πρέπει ο ρυπαίνων να πληρώσει. Εμείς θα αναγκάσουμε τις εταιρείες ύδρευσης να καθαρίσουν τη βρωμιά τους με αυστηρά πρόστιμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή