Υπέρ των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων εφόσον χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% τάχθηκε ξανά η διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν.

«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστούν πιθανώς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως», τόνισε σε δηλώσεις της προς τους τραπεζίτες στο Banff του Καναδά. «Βλέπω τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν κάποια από την πρόοδο που έχουμε δει στον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες.»

Fed-ΕΚΤ: Στην τελική ευθεία του 2023

Οι δηλώσεις της Μπάουμαν έρχονται μετά τα στοιχεία για τον Αύγουστο που έδειξαν έδειξαν επιβράδυνση των αυξήσων των τιμών από το 2020. Ο δομικός δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, η «αγαπημένη» μέτρηση του πληθωρισμού από την Fed, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. O βασικός δείκτης του κόστους των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά από τη Fed σημείωσε επίσης τη μικρότερη μηνιαία πρόοδο από το 2020.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβίου σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων  22 ετών, ενώ στις τριμηναίες προβλέψεις τους έδωσαν σήμα για μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Η Μπάουμαν, όπως αναφέρει τo Bloomberg,  δύο μέρες μετά την απόφαση της Fed υποστήριξε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% «εγκαίρως». Ξαναεπανήλθε σήμερα καθώς δεν είναι πεπεισμένη ότι οι ενδείξεις του πληθωρισμού για τον Αύγουστο δείχνουν μια βιώσιμη αποπληθωριστική τάση.  Τα σχόλια της υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υποστηρίζει την υψηλότερη πρόβλεψη επιτοκίου για το 2024, όταν ένας αξιωματούχος προέβλεψε ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα κυμαινόταν μεταξύ 6% και 6,25%.

Υποστήριξε ότι «η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι πιθανό να είναι αργή, δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου περιορισμού της νομισματικής πολιτικής». Πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής για να μειωθεί ο πληθωρισμός με βιώσιμο και έγκαιρο τρόπο».

Επανεξέταση των πτωχεύσεων των περιφερειακών τραπεζών

Επανέλαβε την έκκληση για μια ανεξάρτητη, από τρίτους επανεξέταση των φετινών πτωχεύσεων των περιφερειακών τραπεζών. Σημείωσε ότι ενώ οι εσωτερικές αναθεωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον γενικό επιθεωρητή της Fed, έριξαν κάποιο φως στο τι συνέβη με τη Silicon Valley Bank και άλλες ήταν περιορισμένες στο πεδίο εφαρμογής τους.

Προειδοποίησε ότι οι εποπτικές πρακτικές έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, υιοθετώντας πλέον μια πιο «σκληρή προσέγγιση» και βασιζόμενη περισσότερο σε τακτικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων call reports, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς τα οικονομικά στοιχεία μιας τράπεζας, χωρίς άμεση αλληλεπίδραση με την τράπεζα. Ενώ κάποιες αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς προτάθηκαν νωρίτερα φέτος, τίποτα δεν έχει εγκριθεί επίσημα και η διαδικασία γενικά διαρκεί μήνες ή χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή