Να υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να καταβάλλουν μια «δίκαιη» συνεισφορά για τη χρήση των δικτύων τους καλούν την ΕΕ οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ηπείρου.

Οι προτεραιότητες των CEOs εταιρειών τεχνολογίας για το 2023

Σε ανοικτή επιστολή προς την Κομισιόν και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήρθε σε γνώση των Financial Times, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 20 ομίλων τονίζουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που «επωφελούνται περισσότερο» από τη χρήση των υποδομών τηλεπικοινωνιών και οδηγούν στην αύξηση του φόρτου στα δίκτυα, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στο κόστος. Στους CEOs που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται οι επικεφαλής των British Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia και Vodafone.

Πίεση

«Οι μελλοντικές επενδύσεις βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση και απαιτείται ρυθμιστική δράση για τη διασφάλισή τους», προειδοποιούν μέσω της επιστολής, τονίζοντας ότι «μια δίκαιη και αναλογική συνεισφορά των μεγαλύτερων παραγωγών κίνησης στο κόστος των υποδομών δικτύου θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσέγγισης».

Σημειώνεται δε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση μελλοντικών επενδύσεων, καθώς οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών πρέπει να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του 5G και την αναβάθμιση σε δίκτυα πλήρους οπτικής ίνας.

Οι CEOs προτείνουν έναν μηχανισμό πληρωμών που θα μπορούσε να έχει απαιτήσεις μόνο από «τους πολύ μεγάλους παραγωγούς κίνησης» με έμφαση στη «λογοδοσία και τη διαφάνεια σχετικά με τις συνεισφορές, έτσι ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να επενδύουν άμεσα στην ψηφιακή υποδομή της Ευρώπης».

Η λεγόμενη «πρωτοβουλία για το δίκαιο μερίδιο» έχει κερδίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο να ζητά «τη θέσπιση ενός πλαισίου πολιτικής όπου οι μεγάλοι παραγωγοί κίνησης θα συμβάλλουν δίκαια στην επαρκή χρηματοδότηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων χωρίς να θίγεται η ουδετερότητα του δικτύου».

Ανάγκη για ακόμα και 200 δισ. επενδύσεων

Η Επιτροπή δήλωσε ότι απαιτούνται ίσως 200 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι για συνδεσιμότητα 5G σε όλες τις κατοικημένες περιοχές και πλήρη κάλυψη gigabit σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2030.

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή, η κυκλοφορία δεδομένων αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 20% έως 30% κάθε χρόνο – κυρίως λόγω «μιας χούφτας» μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών αναμένουν ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί, αλλά δήλωσαν ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε αντίστοιχη απόδοση των επενδύσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι υπογράφοντες την επιστολή σημειώνουν ότι οι εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας δεν πληρώνουν «σχεδόν τίποτα για τη μεταφορά δεδομένων στα δίκτυά μας», ενώ ορισμένοι πάροχοι cloud χρεώνουν τους πελάτες «έως και 80 φορές περισσότερο για την περαιτέρω μεταφορά δεδομένων».

Τι λένε οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Οι τεχνολογικοί όμιλοι πάντως έχουν στο παρελθόν αντιταχθεί στις προτάσεις δίκαιου μεριδίου και έχουν υποστηρίξει ότι ήδη επενδύουν σε υποδομές διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων και των κέντρων δεδομένων, καθώς και σε περιεχόμενο και υπηρεσίες.

Ο Daniel Friedlaender, επικεφαλής της CCIA Europe, η οποία ασκεί πιέσεις εκ μέρους της βιομηχανίας τεχνολογίας, υποστήριξε ότι οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών «έχουν αναπτυχθεί χάρη στο συναρπαστικό περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν οι δημιουργικές και τεχνολογικές εταιρείες».

«Τώρα προσπαθούν να ξεγελάσουν την Ευρώπη για να τους παρέχει επιπλέον μετρητά. Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί θέλουν να επιδοτήσουν πλήρως τα δίκτυά τους από τις ίδιες επιχειρήσεις που τους βοήθησαν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν», δήλωσε. «Τελικά, αυτοί οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί θέλουν να κάνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές να πληρώσουν για δεύτερη φορά μέσω των τελών δικτύου, που έρχονται επιπλέον της συνδρομής τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή