Παρόλο που η Ιαπωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό, οι Ιαπωνικές ΑΞΕ στη χώρα μας είναι πολύ μικρές και περιορίζονται κυρίως σε εμπορικά δίκτυα, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ειδική της μελέτη η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο.

Υπάρχουν περίπου 45 ιαπωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα καπνά, τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά, τα φάρμακα, μηχανήματα, κλπ. Όμως στην πλειοψηφία τους αφορούν αποκλειστικά εμπορικές δραστηριότητες. Πολύ σημαντική βέβαια είναι η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ, όπως και η συμμετοχή της Hitachi στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Αξιόλογη είναι και η ίδρυση του κέντρου υποστήριξης της Canon στην Ελλάδα.

Ιαπωνία: «Φρένο» στο επικερδές εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με τη Ρωσία

Είναι γεγονός ότι πρόσφατα παρατηρείται αφενός βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και αφετέρου συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού από τους Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να διαβλέπουν την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας. Παράλληλα, όπως σημειώνει η μελέτη, η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Ιαπωνίας δημιουργεί νέες προοπτικές για το διμερές εμπόριο, αλλά παράλληλα διευκολύνει και τις επενδύσεις.

Σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρηματικό, παρατηρείται πλέον ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Η Ιαπωνία είναι θετική, ειδικά για τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ιαπωνικό ενδιαφέρον υπάρχει για συμμετοχή σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Βάρνας και η δημιουργία πλωτών σταθμών FSRU. Επίσης ιαπωνικές επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για παραγωγή ενέργειας από την επεξεργασία απορριμμάτων, για επενδύσεις σε ορυχεία και σε παραϊατρικά προϊόντα.

Οι εταιρείες

Έως και το 2018, οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στη χώρα μας βρίσκονταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά την χρονιά εκείνη ( 2018), έχουμε την μοναδική σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, που αφορά την εξαγορά από την Japan Tobacco International (JTI) της ρωσικής επιχείρησης Donskoy Tabak, θυγατρική της οποίας είναι και η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ), με αποτέλεσμα να περάσει και αυτή υπό ιαπωνικό έλεγχο.

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 35 ιαπωνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 18 είναι στελεχωμένες με Ιάπωνες. Οι 4 εξ αυτών είναι μεγάλες εταιρείες γενικού εμπορίου Mitsubishi, Marubeni, Itochu, Sojitz. Οι Sumiju Marine και Nippon Shipyard ασχολούνται μόνο με ναυπηγήσεις πλοίων. Με ναυτιλιακό εξοπλισμό ασχολούνται οι Furuno Electric, Daihatsu, Chugoku Paint, Fuji Trading, ISS Machinery, Yanmar. Επίσης γραφεία στην Ελλάδα έχει ο ναυτιλιακός οργανισμός Nippon Kaiji Kyokai.

Οι Weathernews και η NTT Data δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες. To 2022 η NTT Data ανακοίνωσε σημαντική επένδυση στην Ελλάδα, για την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της, αλλά όχι στην εγκατάσταση κέντρου ψηφιακών δεδομένων. Στον κλάδο της ενέργειας δραστηριοποιούνται οι Mitsubishi Power και UACJ, ενώ στα φαρμακευτικά προϊόντα οι Takeda Pharmaceutical και Astellas Pharma.

Από τον κλάδο των μηχανημάτων είναι εγκαταστημένες στην Ελλάδα οι Hitachi Rail, Sony, Canon, Konica, Daikin, Makita, Toyota Materials και από τη Βιομηχανία οι Tosoherasu, JTI, YKK. Στη γεωργία δραστηριοποιείται η Bioguard, στην εκπαίδευση η Kumon και στη διαφήμιση η Dentsu. Τέλος, Γραφεία στην Ελλάδα έχουν οι ταξιδιωτικές εταιρείες HIS, Travelwise και Marisol.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο σύνολό τους σε εμπορικά δίκτυα, για την πώληση ιαπωνικών προϊόντων και ναυπηγήσεων πλοίων. Η σημασία των επενδύσεων στη βιομηχανικές δραστηριότητες φαίνεται και από τα τεράστια οφέλη που προέκυψαν από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ.

Όμως η Ελλάδα εξάγει καινοτομία στην Ιαπωνία

Μέχρι και το 2019, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας ήταν ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας. Το 2020, το εμπορικό ισοζύγιο έγινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, παραμένοντας έως και σήμερα. Το 2022 οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 47% και οι ιαπωνικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 42%.

Εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ιαπωνίας

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το 2022, όπως και το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών από την Ελλάδα στην Ιαπωνία (81% και 64% επί του συνόλου αντίστοιχα) αφορούσε τον καπνό και προϊόντα αυτού.

Ειδικότερα, για το 2022, το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς την Ιαπωνία ήταν τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, τα οποία «μετακινήθηκαν» σε νέο δασμολογικό κωδικό από τον Ιανουάριο 2022. Η εξαγωγική αυτή δραστηριότητα ανήκει στην εταιρεία Παπαστράτος.

Τα φάρμακα, εν αντιθέσει με το 2021 που καταλάμβαναν την δεύτερη θέση με ποσοστό 24%  επί του συνόλου, σημείωσαν πτώση περίπου κατά 87%.

Το 2022, την δεύτερη θέση επί του συνόλου με ποσοστό 4,5% καταλαμβάνουν τα αποστάγματα πετρελαίου για την παρασκευή πετροχημικών προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι ότι
την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρξαν καθόλου εισαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος.

Το βαμβάκι εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση (35% το 2022 και 88% το 2021), αν και απαρτίζει μικρό μερίδιο επί του συνόλου των εισαγωγών (1,76% το 2022 και 1,86% το 2021) από
την Ελλάδα στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις