Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για την αποδυνάμωση του ρουβλίου στις διεθνείς αγορές τονίζει το Κρεμλίνο. Το ρωσικό νόμισμα ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 100 ανά δολάριο στις πρώτες συναλλαγές, προτού ανακάμψει ελαφρώς, καθώς επιβαρύνθηκε από τις εκροές συναλλάγματος, όπως ανεφέρει το Reuters

Το ρούβλι βρέθηκε στα χαμηλά επίπεδα 7 και πλέον εβδομάδων με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 100,2550. Αργότερα ανέκαμψε κατά 0,6% στα 99,17.

Δολάριο: Συνεχίζει το ράλι – Σε νέα υψηλά την Τρίτη – Πιέσεις στο ευρώ

Η τελευταία πτώση του ρουβλίου σε τριψήφια νούμερα τον Αύγουστο οδήγησε την Τράπεζα της Ρωσίας να προβεί σε έκτακτη αύξηση του επιτοκίου κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% ενώ οι αρχές συζήτησαν την επαναφορά των ελέγχων για να στηρίξουν το νόμισμα.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως από τις ενέργειες της μακροοικονομικής ρυθμιστικής αρχής και της κυβέρνησης, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εδώ».

Οι τιμές του πετρελαίου

Το αργό πετρέλαιο Brent, o  παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωσε πτώση 0,8% στα 90,01 δολάρια το βαρέλι, στην πιο χαμηλή τιμή του εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2023.

Είθισται το ρωσικό νόμισμανα δέχεται πιέσεις στις αρχές κάθε μήνα, καθώς χάνει την υποστήριξη της ευνοϊκής φορολογικής περιόδου στο τέλος του μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εξαγωγείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από το συνάλλαγμα για να καλύψουν τις τοπικές υποχρεώσεις.

«Το ακριβό πετρέλαιο και η αύξηση του βασικού επιτοκίου βελτιώνουν τις προοπτικές για το ρούβλι, αλλά μεσοπρόθεσμα», σημειώνουν οι αναλυτές της Promsvyazbank. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα αναμένουν ότι το ρούβλι θα ξεπεράσει τα 100 ανά δολάριο, ελλείψει νέων μέτρων στήριξης από τις αρχές.

Ψυχολογικό φράγμα

Όταν το ρούβλι υποχώρησε στα 101,75 ανά δολάριο τον Αύγουστο, η αντίδραση του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν να στρέψει τα πυρά της κριτικής στην κεντρική κατηγορώντας τη χαλαρή πολιτική της. Αυτό εκλήφθηκε από τους παρατηρητές ως σημάδι αυξανόμενης εσωτερικής διχόνοιας.

«Αυτό το επίπεδο (100) δεν είναι μια τεχνική αντίσταση, είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό εμπόδιο», δήλωσε ο Alexei Antonov της Alor Broker. «Προς το παρόν, όλα μιλούν υπέρ του ότι το ρούβλι θα συνεχίσει να γίνεται φθηνότερο».

Μετά την έκτακτη αύξηση του Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα αύξησε εκ νέου τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο στο 13%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, θα συσφίγξει εκ νέου τη νομισματική πολιτική στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου.

Το ρούβλι έχει διαγράψει  ταραχώδη πορεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πέφτοντας σε χαμηλό ρεκόρ των 120 έναντι του δολαρίου τον περασμένο Μάρτιο, πριν ανακάμψει σε υψηλό επτά και πλέον ετών λίγους μήνες αργότερα, υποστηριζόμενο από τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές.

Η πτώση των εξαγωγών, που επλήγησαν από τις δυτικές κυρώσεις και τη μετατόπιση των εμπορικών ροών, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εισαγωγών φέτος προκάλεσε την αποδυνάμωση του ρουβλίου. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 86% σε ετήσια βάση στα 25,6 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές