Έντονη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα, ως επί το πλείστον, εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν στο μοτίβο της μετακίνησης σε πιο αμυντικές θέσεις, υπό το φάσμα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,06% στις 7.505 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,42% στις 15.183 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.039 μονάδες.

Βουτιά κάτω από τα 90 δολάρια για το πετρέλαιο

Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει αρνητικό, μετά και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Το αρνητικό κλίμα τροφοδοτήθηκε από τις νέες ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική πριν από το τέλος του έτους.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των βρετανικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 6,9% τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με την British Retail Consortium.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε στο 9,9% από 11,5%, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1% — η πρώτη πτώση σε μηνιαία βάση εδώ και δύο χρόνια. Ο εμπορικός σύλλογος δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων θα συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο του έτους, αν και σημείωσε τους κινδύνους όπως τα υψηλά επιτόκια, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι ελλείψεις προϊόντων και τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές