Σε νέα υψηλά κινείται σήμερα Τρίτη το δολάριο συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι, με φόντο την ενίσχυση των εκτιμήσεων ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά αναμενόταν.

Ομόλογα ΗΠΑ: Κοντά στο υψηλό 15ετίας η απόδοση του 10ετούς

Το ευρώ αντίθετα, βρέθηκε σε χαμηλά ενός έτους έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από το ναδίρ του Ιανουαρίου, του 1,0482 καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση που δημοσιεύτηκαν χθες Δευτέρα ανέδειξαν την απόκλιση μεταξύ των δύο οικονομιών.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο περίπου 0,5% στις 107,06 μονάδες, φτάνοντας προηγουμένως και στις 107,12 μονάδες, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η μεταποίηση στις ΗΠΑ σημείωσε νέα βελτίωση τον Σεπτέμβριο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε και η απασχόληση ανέκαμψε, ενώ οι τιμές των εργοστασιακών εισροών μειώθηκαν σημαντικά.

Το δολάριο έλαβε επίσης ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων για τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων από τις αποδόσεις του ομολόγου και τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης.

Τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αρκετούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγαλύτερης σύσφιγξης εάν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει να επιβραδύνεται όπως αναμένεται.

Όπως σχολίασε στο Reuters η Carol Kong, οικονομολόγος και αναλύτρια νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia,  τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναμένονται την Παρασκευή μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για να ωθήσουν τις αποδόσεις στις ΗΠΑ και το δολάριο εάν εκπλήξουν ανοδικά».

Το ράλι του δολαρίου έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στο γεν, ωθώντας το πιο κοντά στο ψυχολογικό όριο των 150. «Δεδομένων των προειδοποιήσεων από Ιάπωνες αξιωματούχους, δεν θα εκπλαγούμε αν η BoJ παρέμβει σύντομα για να στηρίξει το JPY», πρόσθεσε η αναλύτρια.

Ευρώ

Το ευρώ έπεσε στα 1,0462 δολ. στην Ασία, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μετά την έρευνα PMI της ευρωζώνης που κατέδειξε ότι η ζήτηση συνέχισε να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η στερλίνα έπεσε στα 1,20790 δολ., το χαμηλότερο από τις 16 Μαρτίου.

Το δολάριο Αυστραλίας παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερό ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές