Την κρίσιμη στήριξη των 1.180 μονάδων κατάφεραν να «ρίξουν» σήμερα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον παραδόθηκε πλήρως στην πτωτική τάση, καθώς οι αγοραστές παρέμειναν «ασυγκίνητοι» στο ροκάνισμα των αποτιμήσεων που συντελείται για πάνω από εννέα εβδομάδες.

Alpha Finance: Μεταξύ 243 – 328 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Trade Estates REIC

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,96% στις 1.168,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.166,89 μονάδων (-2,09%) και 1.195,78 μονάδων (+0,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια αξίας 3,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,98% στις 2.825,93 μονάδες, ενώ στο -1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.937,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,87% στις 881,73 μονάδες.

Δίχως τέλος η πτώση

Το τελευταίο «οχυρό» των 1.180-1.185 μονάδων έπεσε σήμερα, παρά τις προσπάθειες των λιγοστών αγοραστών να κρατήσουν έστω τα προσχήματα σε μια αγορά που βρίσκεται σε συνεχή πτώση τις τελευταίες εβδομάδες. Ενδεικτική μάλιστα είναι η εικόνα του γενικού δείκτη, ο οποίος από τις 29/8 μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόλις επτά ανοδικές συνεδριάσεις, οι οποίες λειτούργησαν όχι ως ανάχωμα στη πτώση, αλλά ως ευκαιρία για καλύτερες τιμές στους πωλητές.

Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης έσπασε την πρώτη στήριξη των 1.180 μονάδων, ενώ ακολουθεί η ισχυρή στήριξη τις 1.161 και 1.149 μονάδες, όπου εντοπίζονται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών αντίστοιχα. Όσο κλείνει κάτω από τις 1.193 μονάδες, η τάση παραμένει πτωτική. Ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις στηρίξεις των 890 και 880 μονάδων και ακολουθούν οι 868 μονάδες, ενώ όσο κλείνει κάτω από τις 943 μονάδες η τάση παραμένει επιθετικά πτωτική.

Και όπως επισημαίνει σήμερα ο Αντικριστής, το μόνο που μας χωρίζει από κατάρρευση είναι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, που εξασφαλίζουν ότι τα αρνητικά πρόσημα έρχονται εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικής διάθεσης, παρά της τάσης για ρευστοποιήσεις. Δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε με 9 πτωτικές εβδομάδες στις τελευταίες 10, εκ των οποίων οι 5 είναι συνεχόμενες.

Η κυριαρχία των πωλητών στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή, με τους αγοραστές να εμφανίζονται απρόθυμοι να απορροφήσουν την περιορισμένη ομολογουμένως προσφορά τους. Το αποτέλεσμα είναι να ροκανίζονται σταδιακά τα θεμέλια των επιπέδων, χωρίς να υπάρχει κάποιος καταλύτης στην παρούσα που θα κάνει τους αγοραστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, έστω και σε επιλεγμένους τίτλους.

Στο ταμπλό

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα στο ταμπλό, με την Πειραιώς να χάνει 4,44% και τέσσερεις τίτλοι του 25άρη, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια να την ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 2% ήταν η βουτιά σε Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Autohellas.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Quest, Βιοχάλκο, Cenergy, Λάμδα, Coca Cola, ΟΤΕ και Σαράντης, με τις ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank να ελέγχουν την πτώση τους στο τέλος. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε αμετάβλητη, ενώ Alpha Bank και Aegean έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Στα «μικρότερα», η ΕΚΤΕΡ σημείωσε άλμα 26,61% μετά τα εντυπωσιακά μεγέθη που ανακοίνωσε, ενώ η συμφωνία της Αλουμύλ με την Παγκρήτια, η οποία ανέλαβε τα δάνεια της από τη DoValue, έφεραν την μετοχή στο +7,39%, το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες